Pálení žáhy
Návrat silně kyselých žaludečních šťáv do jícnu způsobí nepříjemné pálení žáhy (reflux). Příčinou mohou být těžko stravitelné potraviny. Dále tučná, smažená, případně silně kořeněná jídla. Vyvolat jej mohou i příliš horké nebo studené potraviny.
Častěji se s ním setkávají lidé s nadváhou nebo těhotné, kdy dochází k většímu tlaku na žaludek. Ke stažení žaludku může dojít i při dlouhotrvajícím stresu, a tudíž i k návratu žaludečních šťáv do jícnu. Důležité pro vyřešení potíží je snížit kyselost žaludečních šťáv.
- při pálení žáhy je organismus překyselený, kyselina solná v žalúdku stoupá nahoru
Co může být příčinou pálení žáhy?
některé léky a jejich vedlejší účinky
těžko stravitelné potraviny (luštěniny, cibule, zelí, vejce vařené natvrdo nebo čerstvý chléb)
silná káva
nápoje (kyselé víno, přemíra alkoholu často v kombinaci s tabákem)
smažená nebo fritovaná jídla
- maso a třeba také nescafe
tučná jídla (majonéza, tučné maso, špek, škvarky..)
velmi kořeněná jídla
Bylinky a potraviny vhodné při pálení žáhy:
Každý je zcela originální, to co jednomu dělá na trávení dobře, druhému škodí. Poslouchejte hlas vlastního těla a zkoumejte příčiny a důsledky svých problémů
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- kontryhel obecný, vhodný při trávících obtížích a pálení žáhy
- řebříček obecný, působí proti pálení žáhy
zázvor kandovaný
- jablečník obecný
dýňový olej, makový olej
banány
lístky máty peprné
fenyklová či anýzová semínka
mandle, jsou zásadité, podporují trávení
- agastache, působí proti pálení žáhy,nevolnosti, nadýmání a plynatosti
- co nejvíce zeleniny, která je zásaditá
- kardamom, působí proti překyselení organismu a pálení žáhy
- Korálovec ježatý
Jakou stavu doporučujeme jako prevenci?
- jezme menší porce a častěji
- jíme stravitelná jídla a taková, která nenadýmají
- zvýšíme podíl vlákniny v jídle
- pijme dostatečné množství tekutin
- necvičme těsně po jídle, avšak dopřejme si pravidelný pohyb