Ostružiny
Plody ostružiníku jsou zdrojem anthokynů, ovocných kyselin, tříslovin, cukrů a vláknin. Ostružiny jsou vhodným ovocem při hubnutí. Urychlují trávení, metabolismus a pomáhají tělu zbavit se nejen škodlivých látek ale i přebytečného tuku z těla.
Ostružiny a jejich účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje očistu těla a osu MTM
- pomáhají při řídké a tuhé stolici
- podporují mozkové funkce, působí také proti vnějšímu tlaku a nervozitě
- podporují střevní flóru - mikrobiotu
- močopudný účinek
- zdroj omega 3
- zdroj energie a podporuje regeneraci
- podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí, zdroj protioxidantů
- maliny a ostružiny prakticky zastavují kyslíkové stárnutí mozku savců
- fermentované ostružiníkové listy můžeme použít jako náhradu za černý čaj, neobsahují však kofein
- http://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/ostruziny/
Ostružiny - plod, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemají
Ostružiny - list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální hladina glukózy v krvi
- Normální funkce dýchacího systému
Použití: pro léčebné účely se používají plody i listy (které můžeme i fermentovat), lepší účinky mají divoce rostoucí ostružiníky
Kontraindikace: problémy se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Sběr: listy bez stopek (květen až srpen), černé plody
Plod: černá bobule
Lidové názvy: černice
Signatura: ostružiník je trnitý plazivý keř, který má i listy s ostny
- černé plody
- kyslíkové opotřebení (poškození kyslíkovými radikály) buněk mozku a celého těla je podstatně slabší u organizmu chráněného pigmentem ostružin
Jak připravit tinkturu z listů ostružiníku?
10 g sušených listů necháme podobu 21 dní louhovat v jednom deci 40% lihu a občas protřepeme, následně scedíme - používá se jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny