Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je statná bodlákovitá bylinka jedno až dvouletá dorůstající výšky cca 2 metry, má typické fialové květy se špičatými stonky, posiluje trávicí funkce, podporuje obnovu jaterních buněk, stimuluje metabolismus jater a žlučových cest, podporuje očistu (pročištění) jater. V semenech ostropestřce jsou obsaženy tuky, cukry, slizové látky, bílkovin, aminokyseliny, silici, hořčinu a důležité flavonolignany (komplex látek zvaný jako Silymarin). Silymarin se skládá ze složité směsi polyfenolových molekul (např. Silybinu a Silydiaminu) ve zralých semenech je ho obsaženo 4 - 6%. Účinné látky jsou obsažené úplně pod osemením, proto se semeno užívá i se slupkou, neloupe se. Semena se sbírají v průběhu srpna a září.

silymarin je citlivý na teplotu, už 40 °C začíná silymarin spolehlivě ničit, podobné je to s alkoholem (pro využití jsou nejlepší drcená semena) 

Ostropestřec mariánský a jeho účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje prevenci, regeneraci a očistu jater (hlavní metabolická továrna našeho těla) - sylimarin, sestávající především ze silic a flavolinganových sloučenin
  • tzv. jaterní bylinka
  • posiluje produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při očistných procesech, které v játrech probíhají
  • protioxidační účinky, působí proti volným radikálům
  • zmírňuje následky ozařování
  • prevence jaterních onemocnění a podporují celkové zdraví
  • používá se jako hepatoprotektivum (chrání játra)
  • propívá při astmatu, melancholii a i při bolestech hlavy
  • pomocný prostředek při chronickém onemocnění jater, při cirhóze jater, přetučnění jater, k regeneraci jater u alkoholiků, k regeneraci jater při poškození léky či při rekonvalescenci po žloutence
  • podporuje metabolismus tuků
  • při obtíží se žlučníkem, jelikož zvyšuje vylučování žluči, při problémech se žlučovými kameny
  • podporuje celkový metabolismus a zdravé trávení
  • zvyšuje produkci žluči a usnadňuje trávení, odstraňuje nadýmání i pocit plnost
  • při roztroušené skleróze nebo Alzheimerově chorobě
  • vhodný při únavovém syndromu a apatii
  • na ústní afty, při popáleninách (olej)
  • působí proti nádorům
  • působí proti stresu, depresím a proti bolesti hlavy
  • neobsahuje laktózu ani lepek
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti pálení žáhy a překyseleni organismu
  • tlumí záněty, alergie a snižuje horečku
  • při hepatitidě, poškození jater v důsledku užívání alkoholu
  • při křečových žilách (vnější i vnitřní užití)
  • při hemeroidech (vnější použití - olej)
  • vhodný při paradentóze
  • zpomaluje bujení kožních buněk při psoriáze (lupénce) - vnější použití
  • při poškození kůže a popáleninách (zevní použití)
  • zdroj flavonoidů
  • Římský přírodní léčitel Plinius napsal, že šťáva z rostliny podporuje odtok žluči
  • Britský bylinář již v 17. století Nicholas Culpeper doporučoval ostropestřec při žloutence, projevující se žloutnutím kůže a bělma očí.
  • přírodné léčitelé v Americe v 19.století předepisovali ostropestřec mariánský při léčbě onemocnění jater, křečových žil, menstruačních potíží a onemocnění ledvin
  • podporuje celkovou očistui a je vhodná i při otravách drogami, alkoholem a houbami
  • prospívá resilienci,používá se jako podpůrná léčba při ozařování
  • zevně se používá na bércové vředy, křečové žily a hemoroidy (při aplikaci je nutné semena roztlouci)
  • více

Ostropestřec mariánský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost, trávení a funkce jater, pročištění
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Normální činnost srdce
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost

Použití: mletý ostropestřec do jogurtů, snídaňových směsí, do medu, celý ostropestřec používáme na přípravu čaje

Kvalita: semena ostropestřce jsou bez pachu a mají hořkou chuť, balí se do paírových obalů a skladuje se v suchu a temnu

Skladování: na chladném, temném a suchém místě, do teploty 25°C

  • semena skladujeme ve skleněných lahvích celá nemletá, pokud se rozdrtí jsou náchylná na žluknutí a mění se jejich účinky

Kontraindikace: nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Vůně:

Barva květů: fialová

Sběr: semena, srpen - září když se objeví první chomáčky bílého chmýří

Sušení:

Záměna: jiné druhy bodláků

Stanoviště, výskyt: rumiště, zásadité půdy

Lidové názvy: Kristova koruna, mariánský bodlák, bejlí panny Marie, bodlák, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Mariánský, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, strakáč, bílý trn, ostrolist, podstřel nebo volčec

Pověsti a pořekadla: Panna Maria utíkala s Ježíškem před králem Herodem přes poušť, po cestě ho krmila a kapka mateřského mléka dopadla na bodlák u jejích nohou.

Permakultura: ostropestřec můžeme pěstovat jako letničku na zahrádce (sejeme koncem března až v dubnu)

Signatura: ostnaté listy s typickými listy s mramorovou kresbou (bílo-zelená)

  • produkuje velké množství semen, může se stát nepříjemným plevelem

Macerace, ostropestřec mariánský tlučená semena:

v hmoždíři roztlučeme ostropestřecová semínka (jednu lžičku) a zalijeme vlažnou vodou, necháme louhovat 60 min, macerát pijeme v 14 hodin, 3-4 x týdně

Jak připravit odvar z ostropestřce mariánského?

lžičku plodů ostropestřce vaříme ve 250ml cca 5 minut, necháme vyluhovat 10 minut a scedíme, popíjíme čaj vždy čerstvý, 1 x denně

Jak připravit tinkturu z ostropestřce mariánského?

roztlučená semena zalijeme min. 40% alkoholem (např.vodka) v poměru cca 1 : 10 a necháme 21-28 dní macerovat ve skleněné nádobě, průběžně protřepeme a nakonec přefiltrujeme přes filtrační papír nebo jemné plátno.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...