Osteoporóza (řídnutí kostí)

Osteoporóza je v 90% případu u žen způsobena nedostatkem vitamínu D3 a bóru (kostitvorný prvek druhé řady).Víno, hrušky (hnojí se boraxem - pokud jsou hrušky krupičkovité) a cukrovková melasa obsahuje velké množství bóru. Mezi rizikové faktory podporující vznik osteoporózy patří nedostatek pohybu, nevhodná strava (chudá na zdroj živin - minerály, vitamíny atd.)  kouření, nedostatek pohybu, nedostatek sluníčka a užívání kortikoidů

Pokud máme problémy s osteoporózou je nutné nejdříve vyřadit z jídelníčku mléko a sladkosti, zejména cukr

  • vápník se z kostí vylučuje, pokud je přestáváme používat, tak jak by jsme měli
  • vláknina negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku
  • proteiny, vápník, hořčík, vitamin D prodporují zdravé kosti
  • alkohol, kofeinové nápoje, cigarety přispívají ke vzniku osteoporóze

Potraviny, které působí jako prevence osteoporózy

Potraviny, které škodí při osteoporóze:

  • alkohol
  • sůl, rafinovaný cukr, sladké limonády
  • maso, fosfor
  • tuky

Optimální pro prevenci osteoporózy je vhodné zařadit do jídelníčku cca 8 polévkových lžíc semínek a ořechů každý den

úbytek kostí

zobrazit více..
Loading...