Omega 3
Polynenasycené mastné kyseliny Omega - 3 - jsou jedinečným zdrojem vitality a živin do těla. Omega - 3 zlepšují zdravotní stav
kardiovaskulárního systému a mozku. V současné době je pozorován nedostatečný příjem omega - 3 v lidské stravě, proto je dnes příjmu omega 3 esenciálním kyselinám věnována zvýšená pozornost výživě. Omega-3 jsou považovány za důležité, protože tělo si je nemůže samo syntetizovat, může je získat pouze potravou. Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi.

Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20-40:1, což je obrovská nerovnováha).
- kyseliny alfa-linolenové (ALA) - obsahují lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina.
- kyseliny dokosahexaenové (DHA) - esenciální kyseliny živočišného původu.
- eikosapentaenová kyselina (EPA) - esenciální kyseliny živočišného původu.
Potraviny se zdrojem omega 3 kyselin:
- ančovičky, pstruh, losos, tuňák, sleď, sardinky, makrela uzená, mečoun, cípal, úhoř, tuňák v konzervě a okoun barramundi
(král ryb v Austrálii) - zdroj DHA a EPA - chia semínka
- vlašské ořechy
- slunečnicový, lněný olej ( až 55% omega 3 kyselin ) - zdroj ALA a řepkový olej (obsahuje ideální poměr omega 3 a 6)
- lněné ( obsahují vva 15% OMEGA 3 ) a konopné semínko - zdroj ALA
- konopný olej
- dýňová semínka
- rybí olej - největší obsah omega 3 ( zdroj DHA a EPA )
- tresčí játra
- Quinoa
- kapusta
- Sacha Inchi
- kokosový olej
- máslo, sýry, smetana, tvaroh, mléko
- mandle namočené, jsou zásadité
- para ořechy
- avokádo
- černucha setá
- moringa, moringový olej
- řasy Wakame
Denní potřeba omega - 3 je od 1 do 2,5 g na den
Nedostatek omega 3 se projevuje:
Pozitivní účinky omega 3 na zdraví:
- prevencí rakoviny tlustého střeva
- podporují pestrostí skladby střevních bakterií
- prevenci diabetu, obezity
- prevence rozvoje Crohnovy choroby
zobrazit více..
Loading...