Okurky
čerstvá okurka obsahuje vitamín C, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, E, K, D a fytochemikálie. Z minerálních látek obsahuje křemík, síru,
draslík, sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bór, kobalt a mangan. Okurky obsahují až 95% vody a v létě dobře hydratují. Čerstvé okurky konzumujte včetně slupky, která je právě zdrojem vitamínu C. Zajímavé je také použití okuky při vrzání dveří.

Okurky a jejich účinky na zdraví:
- hydratují tělo a doplňují vitamíny
- při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy
- nízký glykemický index
- podporují imunitní systém
- vhodná pro zdraví kloubů (díky itamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku)
- zdroj elektrolytů
- působí jako prevence chronické zácpy
- steroly obsažené v okurce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
- mají detoxikační účinky - vyplavují toxiny z těla
- zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek
- regulují krevní tlak (draslík, magnezium a vláknina )
- čistí kůži při akné a ekzému
- čistí tělo při dně a revmatismu
- pomáhají při zánětech močových cest
- mírní otoky („pytle") pod očima
- zlepšuje metabolismus
- pomáhají při celulitidě
- podporuje ledviny (snižují hladinu kyseliny močové)
- vhodné při redukčních dietách (nízká kalorická hodnota), zasytí
- pomáhají při trávení - díky vláknině a obsahu vody
- působí proti rakovině
- zbaví nás zápachu z úst (plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund) - zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach
- při zánětech dásní (šťáva z okurek)
- zlepšuje pružnost pokožky
- plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánět
- obsahují důležitou látku enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva
- okurkový plátek vložený na půl minuty do úst vylepší váš dech
- proti kocovině - snězte před spaním kus okurky
Okurková štáva - okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne
Okurková voda, jak ji vyrobit?
Octový nálev z kyselých nakládaných okurek
- úleva od křečí a bolestí svalů (po každém tréninku vypít čtvrt sklenice okurkového láku společně s vodou)
- uklidňuje pokožku po spálení sluncem - namočte vatový šampón do šálku s lákem a aplikujte na postiženou oblast
- lék na kocovinu (než půjdete spát, vypijete trochu láku)
- lák proti nachlazení a bolesti v krku - jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce
- zklidňuje bolest žaludku - pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku
- lák z okurek můžete použít jako hnojivo i zabiják plevele - pomůže k růstu rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob) – rostliny, které milují kyselou půdu. a na druhou stranu lák dokáže zničit plevel.
dodává tělu antioxidanty a výživné látky - okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.
zobrazit více..
Loading...