Obiloviny
p>Obiloviny jsou nejlepší zdroj vyvážené přírodní energie prospěšné pro lidský organismus. Obiloviny také obsahují velké množství vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Neobsahují cholesterol, což nám umožňuje uvařit zdravé dietní jídlo. Více
- nejběžnější (pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso )
- po málo známé (kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant, slzovka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček )
- v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta ).
Obiloviny průměrně obsahují 60 - 70 % polysacharidů, 8 - 13 % bílkovin a 1 - 5 % tuků. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a vitamínu E, dále vápníku, železa, hořčíku, mědi, zinku a fosforu.
Quinoa ( bez obsahu lepku) je zdrojem tzv. kompletních bílkovin a společně se sójou jsou alterantivou masa pro vegany a vegetariány.
Bezlepkové obiloviny

Kde koupit obiloviny?
zobrazit více..