Nadýmání, bolesti břicha
Plynatost - onemocnění se vyznačuje zvýšenou produkci nebo nedostatečným vylučováním střevních plynů, což vede k nadměrnému hromadění. Plyny, které zůstávají v těle způsobují bolesti břicha - nadýmání, které je způsobeno na příčině trávením sacharidů a nedostatek trávících enzymů. Nadýmání též může být způsobeno znečištěným střev a játry. Nadýmání je často doprovázeno po užívání antibiotik, kdy je nutné harmonizovat peristaltiku střev pomocí probiotik a prebiotik. Více...
Nadýmání - příznaky:
vzedmuté břicho je důsledkem roztažené trávící trubice - nadměrný obsah plynů ( např. nadýmavá jídla ). Větry vyvolané nestrávenou potravou často vedou k průjmovému onemocnění.
- bolestivě nafouklé břicho
- odchod větrů
- kručení ve střevech
- střevní křeče
Které potraviny způsobují nadýmání?
- luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sojové boby )
- laktóza
- některá zelenina ( např. brokolice, česnek, cibule, zelí, květák...)
- ovoce ( broskve, třešně, melouny, banány..)
- žito, pšenice
- sladidla ( sorbitol, aspartam či mannitol )
- plnotučné mléko, smetana
- čerstvé pečivo, určité druhy tmavého chleba
- nápoje sycené kysličníkem uhličitým ( coca cola )
- po užívání antibiotik ( jejich účinkem je narušena správná peristaltika střev )
Luštěniny namáčíme: před vařením namočíme luštěniny cca na 12 hodin do vody a následně můžeme je můžeme v této vodě uvařit.
K luštěninám, zelí a kapustě přidáváme koření a byliny usnanující trávení ( rozmarýn, šajvěj, tymián, kurkumu, kmín, fenykl, čerstvý nastrouhaný zázvor..) Po jídle si můžeme dát čaj s meduňkou.
Co naopak brání nadýmání?
zdravá pravidelná strava bez přejídání ( podtravu musíme důkladně rozžvýkat ), eliminace stresů, psychické zátěže a dostatek pohybu
- bylinné čaje
- skořice
- kurkuma
- česnek
- celer
- medvědí česnek
- javolčinky - koření z bobulí jalovce
- byliny
- přírodní čerstvé šťávy
- zelený čaj, kakao
- libové drůbeží maso
- Yzop (yzop lékařský)
- více
Nápoj proti nadýmání:
- proti nadýmání si připravíme čaj z fenyklu, kmínu, heřmánku a meduňky. Smes zalejeme 250ml vroucí vody, necháme asi 10 - 15 min. vyluhovat a slijeme. Nápoj pijeme po jídle, ale vždy čerstvý
- odvar z majoránky, máty a pelyňku - užíváme 1 - 2 lžíce po 2 hodinách
zobrazit více..
Loading...