Nadýmání

Pokud nás nadýmání neboli plynatost obtěžuje více, než bývá zdrávo, jedná se o nepříjemný problém. Nejenže nám nedělá dobře, ale rovněž společensky jde o dosti tabuizovanou záležitost. Tzv. "větry" vznikají právě ve střevech.

Co je příčinou nadýmání?

  • současný dynamický životní styl spojený se stresem
  • nevyvážené stravování, zpracované potraviny  a polotovary s konzervanty, barvivy atd.
  • nedostatek vlákniny ve stravě
  • nedostatek pohybu (pohyb zvyšuje peristaltiku -hybnost střev) a nedostatečný pitný režim
  • některé potraviny (luštěniny), některé pečivo
  • mléčné výrobky a tučná masa také působí nadýmavě
  • Narušená osa MTM také způsobuje plynatost
  • Jednou z příčin plynatosti a potíží trávícího traktu může být i Croh. choroba 

Co pomáhá při nadýmání a jako prevence nadýmání?

  • koření (kmín, pepř, tymián, fenykl, majoránka)
  • čaje (fenyklový)
  • kmínová polévka
  • bylinky ( kopr, šalvěj, kozlík, petržel nebo máta peprná)
  • různé druhy ovoce jako jahody, třešně, melouny anebo rajčata 
  • ořechy (např. vlašské),  dýňová či slunečnicová semínka 
  • babské rady: teplá koupel, delší procházka, nahřívací polštářek

Potraviny podporující nadýmání:

  • luštěniny (fazole, hrách či čočka), lze je lehce eliminovat máčením a nebo přidáním jedlé sody, nebo používat klíčky
  • bílé a čerstvé pečivo
  • nápoje s bublinkami včetně alkoholických
zobrazit více..
Loading...