Muchovník olšolistý
Muchovník (indiánská borůvka či saskatonberry) je keř nebo malý opadavý strom, kterýmá více jak 20 různých druhů. Jednotlivé druhy muchovníku lze dělit podle výskytu na:
- severoamerické
- asijské
- evropské.
Plodem jsou šťavnaté červeně až tmavě fialově zbarvené malvice o velikosti 5–15 mm s příjemnou nasládlou chutí, které dozrávají od poloviny června až do poloviny července. Muchovník pochází z oblasti jižního Yukonu, kanadských prérií a z východní části Severní Ameriky. Muchovník je zdrojem cukrů, vitamínu A, vitamínů skupiny B (B1, B5, B6, B7, B9), C a E. Z minerálů obsahuje zejména draslík, železo, hořčík, mangan, vápník, mědi dusík, zinek a fosfor. Dále plody obsahují vlákninu, lipidy, sacharidy a pektin.
Muchovník a jeho účinky na zdraví:
- má vyšší obsah vitaminu C než pomeranče, jahody nebo kiwi
- zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
- má antioxidační, protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé účinky
- prevence civilizačních chorob
- antioxidant (Anthokyany a polyfenolické sloučeniny)
Pěstování: potřebuje neutrální pH půdy, nemá rád podmáčenou půdu.
Východný řez: nejlepší úrodu totiž získáte z dvou- až čtyřletých výhonů. Zachovejte jich proto na keři co nejvíce. Starší, odplozené větve se odstraňují ve spodní části na bázi keře. Keř plodí téměř ihned, největší sklizeň je po cca 6 letech. Plody pak dozrávají v menších hroznech postupně už od konce června.
Použití plodů: Plody se dají sušit, mrazit nebo využít pro výrobu džemů, kompotů, vín, sirupů i likérů.
zobrazit více..
Loading...