Meruňky
Meruňky sušené patří k nejcennějším peckovinám, jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, provitaminu A, C, B2, B3, B5, B6, B9, hořčíku, vápníku, křemíku, draslíku a železa. Jsou vhodné při redukčních dietách, působí proti depresi a nervozitě , meruňková jádra hořká jsou zdrojem vitaminu B17. Při srovnání čerstvých a sušených meruněk mají sušené 12x více železa, 7 x více vlákniny a 5 x více vitamínu A.
- meruňková jádra hořká
- meruňky sušené
- meruňky sušené nesířené

Sušené meruňky a jejich účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- pomáhá při chudokrevnosti (zdroj železa a vitamínu C)
- působí proti volným radikálům
- prospívají zraku a při šerosleposti (vitamin A)
- při ztrátě ostrosti vidění
- detoxikační účinek, čistí střeva
- posilují růst vlasů a nehtů, chrání pokožku (retinol)
- posilují srdeční sval
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- prospívá při zácpě
- zdroj elektrolytů (draslík, vápník)
více
Meruňky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemají
Hořká meruňková jádra a jejich účinky:
- zdroj vitaminu B17, betakarotenu, hořčíku, kyseliny salycilové a kyseliny listové
- superpotravina dlouhověkých národů (např. Hunzů)
Dávkování hořkých meruňkových jader: Jedno až dvě jádra na cca 10 kg hmotnosti těla, při vyšší konzumaci mohou být mírně toxická.
zobrazit více..