Merlík čilský - Quinoa
Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bylinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
- Quinoa je tzv. kompletní bílkovina
Barva Merlíku chilského:
- červená
- hnědá
- fialováPasancallaPasancallaPasancallaPasancalla )
- černá
- bílo- žlutá
- oranžová
Alternativy Quinoa na trhu
- mouka ze semen
- semena
- vločky
Účinky Quinoa -merlíku čilského:
-
protirakovinové účinky
- antioxidant
- při redukčních dietách
- superpotravina
- proti migrénám
- zásadotvorná potravina ( na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná )
- prospívá ledvinám
- prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
- podporuje růst svalové hmoty
- prevence proti Osteoporóze
- snižuje vysoký krevní tlak
- působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva
- zklidňuje nervový systém
- podporuje trávení a vyprazdňování
- postupně do těla uvolňuje energii
- pomáhá při cukrovce
- přispívá výživě mozku - brainfood
Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech: Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.
Použití: snídaňové směsi, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.
Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.
Quinoa - recepty:
Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút až semienka zmäknú.
Recept na dobrý oběd s Quinoou
Za hodinu a je to nastole ---Quinoa se zeleninou
Recept: Quinoa se sýrem a zeleninou
Quinoa sladká nebo slaná?
Quinoa sa dá upraviť ako sladká a slaná varianta.
- Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí kokosové mlieko . Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi.
- Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu.
- Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky všeobecné.