Medvědí česnek
- více o účincích medvědího česneku
- česnek podivný (Allium paradoxum), má tenčí úzké listy (jako bledule) a má také aromatickou česnekovou vůni (při rozemnutí lístků mezi prsty)
- česnek viničný s česnekovou vůní, příbuzný medvědího česneku, ale podobný pažitce, roste už v únoru
- česnek, přírodní antibiotikum, zvyšuje obranyschopnost, dokáže podpořit dýchací cesty a zlepšit vykašlávání
Medvědí česnek a jeho účinky:
- Pročišťuje krev - Má diuretické účinky, pomáhá tedy tělo odvodnit, a tím přispívá k pro čištění krve a ledvin.
- Působí jako antibiotikum - Nejen díky alicinu, což je silice, která stojí za jeho vůní, má medvědí česnek silné antibakteriální účinky. Působí také protizánětlivě a protiplísňově.
- S céčkem posiluje imunitu - 100 g natě obsahuje 150 mg vitaminu C.
- Snižuje krevní tlak - Konzumace medvědího česneku výrazně zlepšuje krevní obraz, doporučuje se proto proti vysokému tlaku i jako prevence kornatění tepen.
- Pomáhá trávení - Silice a glykosidy regulují činnost žaludku a trávení, proto působí jako spása pro tlusté střevo.
- Podporuje krvetvorbu - Obsahuje úctyhodné množství železa.
- Proti křečovým žílám - Kombinace cenných látek v bylince je také vysoce účinná při léčbě křečových žil.
Sběr: listy od konce března do poloviny května, na vlhkých stinných místech (sázkou na jistotu jsou kyselé půdy v lužních lesích, listnatých lesích, kolem říček nebo potůčků)
Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. Pár dní vydrží i ve skleničce s vodou nebo v lednici, zabalený do vlhké utěrky v ledničce
Použití: je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát, posypat chleba s máslem i vařené brambory nebo listy jednoduše spařte a podávejte jako listový špenát místo toho klasického ochuceného česnekem. S kapkou másla a špetkou soli bude chutnat báječně.
Polévka z medvědího česneku s pošírovaným vejcem
Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce "vaříme" nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.
Budete potřebovat:
* 200 g medvědího česneku
* 100 ml smetany
* 500 ml kuřecího vývaru
* 50 g brambor
* 50 g šalotky
* 50 g suchého bílého vína
* 4 vejce
* máslo
* sůl, pepř z mlýnku