Mangold
Mangold je druh listové zeleniny, který by neměl chybět na žádné zahrádce a v žádné kuchyni. Je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny.
Mangold a jeho účinky:
- prospívá srdci, cévnímu a žilnímu systému, zdravé krvetvorbě, játrům, trávení, střevní mikroflóře i detoxikaci
- chrání sliznice, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- posiluje imunitní systém, nervový systém a pomáhá udržovat mentální svěžest
- pomáhá také při chudokrevnosti
Sklizeň: dá se sklízet opakovaně, protože listy po seříznutí opět obrážejí
Výsev: přímo na stanoviště od března do poloviny srpna. S pozdějším vysetím získáme sklizeň ještě těsně před zimou .
Použití: můžeme přidávat do polévek, dušené zeleniny, pod maso - neměly by se však vařit déle než deset minut, ztrácí pak totiž léčivé a výživné látky
- mladé lístky skvěle chutnají v zeleninových salátech či pomazánkách
Mangoldové pleťové tonikum
Pleťové tonikum s mangoldem vypíná pokožku.
Potřebujeme: 2 lžíce listů mangoldu, 3 dl 60% lihu
Postup: Do sklenice vložíme nasekané listy a zalijeme je lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury.
Mangoldový obklad
Poslouží na podrážděnou pokožku, spáleniny, akné, ekzémy či lupénku.
Potřebujeme: 3 listy mangoldu, plátýnko
Postup: Listy nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a vše necháme 30 minut působit. Tuto proceduru provádíme denně po dobu týdne.
