Mandle kvalita

Mandle patří mezi nejpopulárnější zdravou svačinu, mají skvělou chuť a také zdravotní výhody.Tyto výživné zdroje bílkovin nám mohou pomoci Mandle naturalkontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu. 

Mandle mohou být použity pekárenském průmyslu, na výrobu pasty, mandlového mléka, zmrzliny nebo jako náplň do čokoládových pralinek.

Kalifornie / USA je největším producentem mandlí (CCA 80% světové produkce), má ideální podmínky pro pěstování (mírné klima, bohatá půda a dostatek slunce), za ní následuje Austrálie a Španělsko. 

Velikosti mandlí - množství mandlí v jedné unci: 

  • 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 -  např. 23-25ks na 1 trojskou unci 
  • velikosti běžně prodávané v Česku - 23/25, 25/27, 27/30

Hlavní typy výrobků z mandlí:

  • Celé mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Strouhané mandle- přírodní nebo blanšírované
  • Plátky mandí - bílé
  • Nakrájené mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Mandlová moučka nebo mouka - přírodní nebo blanšírované (standardní, jemně mleté)
  • Mandlová pasta / Máslo
  • Mandlové mléko
  • Marcipán- výrobek z mandlí
  • používá se s ořechy a sušenými plody do čokolád 
  • více

Mandle srovnání

Odrůdy mandloňí:

  • Carmel¨(USA) - tvrdší, ploché, dlouhé mandle, s tvrdší slupkou - výraznější chuť jak mandle odrůdy NON PAREIL
  • Valencia (Španělsko), mandle mají výrazně placatý tvar, chuť je mandlová, velmi jemně nahořklá
  • Non pareil (USA - Kalifornie) cenové dražší než Carmel - atraktivní vzhled (mandle jsou dlouhé, ploché, světlé hnědé, hladké s výraznou texturou nestejné mandle, dobře se blanšírují)
  • Butte,
  • Marcona
  • Butte Padre

Stupně Kvality:

  • mandle Fancy - nejvyšší kvalita
  • mandle Extra No.1
  • Mandle No.1 Supreme (SUP) - nadstandartní
  • Mandle Select palic Run (SSR)
  • Mandle Std palic Run (SDT)
  • Mandle Celé & Broken
  • Mandle kousky
  • více

mandle Fancy

Fancy Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Extra č.1

Extra No.1 Grade mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle No.1 Supreme

Nejvyšší stupeň Mandle California / Španělsko Původ
 
 
 
 

Mandle Select palic Run

Vyberte palic Run (SSR) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Std palic Run

Standardní palic Run (STD) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Celé & Broken

Celá & Broken Grade mandle California / Španělsko Původ
 

mandle Pieces

Almond Pieces California / Španělsko Původ

 

 

 

 

 

Země původu: nejčastěji Španělsko, USA (Kalifornie)
 

Použití: mandlové mléko, marcipán, musli, zeleninové, sýrové a ovocné saláty, dorty, jogurty, pro přímou konzumaci doporučujeme mandle namočit přes noc do vody

Doporučení: zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při letních teplotách.

Upozornění: mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

mandle?

Články o mandlích

 

zobrazit více..
Loading...