Mandle
Mandle od nepaměti patřily na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků (40-50 %), proteinů (15-30 %), minerálů - vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, selenu, železa a manganu a též vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B9 ) a E. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá v kosmetice.
- sladká mandlová jádra - amygdalin dulcis
- hořká jádra (zdroj vitaminu B17) - amygdalin amarum (hořké mandle obsahují 5 % amygdalinu, kdežto sladké pouze 0,1 %)
- pokud mandle dáme po dobu min. 8 hodin do vody, začnou se uvolňovat enzymy, které zajistí lepší vstřebávání důležitých látek do těla
Mandle a jejich účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
- vyšší obsah vápníku než v mléce
- jsou zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, která prospívá zdraví střev a jejich očistě od toxických látek
- podporují růst svalové hmoty
- zdroj omega kyselin (omega 3 a 6)
- prospívají při osteoporóze nebo demineralizací kostí
- prospívají nervové soustavě a kognitivním funkcím mozku a CNS (stačí 4-6 kousků denně), obsahují L-karnitin a esenciální tuky a vitamíny skupiny B
- jsou vhodné i pro diabetiky, harmonizují hladinu cukru v krvi
- podporují zdravý vývoj plodu (zdroj omega 3 a kyseliny listové)
- dodávají energii a vitalitu
- podporují zdraví srdce a kardiovaskulárního systému (proteiny, draslík, hořčík)
- antioxidační účinek (vitamin E), snižují riziko vzniku infarktu myokardu
- podporují metabolismus
- zdroj elektrolytů
- neobsahují cholesterol a snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi (vitamin E a mono nenasycené kyseliny)
- bez lepku
- protizánětlivé účinky (amygdalin, prunasin)
- pomáhají překonávat stres, únavu a depresi
- pro výrobu mandlového mléka, při alergiích na kravské mléko
- největší účinek mají mandle, pokud je jíme přírodní (slupka obsahuje spoustu výživných látek), neloupané a tepelně neupravované
Mandle, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemají
Mandle a jejich varianty:
- natural se slupkou
- loupané mandle (bez hnědé slupky)
- solené a pražené
- solené v kombinaci s olejem
- mandlové mléko, vhodné pro kojící matky
- mandlové máslo
- mandlový nápoj
- používají se pro výrobu marcipánu - směs mletých mandlí a cukru
- součástí MIXu oříšků
- mandle v kombinaci s hořkou čokoládou nebo jogurtem
- mandle uzené
Odrůdy mandlí:
- Valencia (Španělsko)
- Non pareil, nejchutnější, sladké (USA, Kalifornie)
- Carmel (USA, Kalifornie)
Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
Použití: pro přímou konzumaci, při pečení, na výrobu mandlového mléka
- namočením mandlí přes noc (vodu potom slijete a mandle propláchnete ve vlažné vodě) snížíte přítomnost toxických látek na jejich povrchu a současně se zvýší její účinek pro organismus aktivací enzymů
Množení: pecku zasadíme na plocho do květináče do vzdušné a lehké půdy, ve které bude dostatek živin (např. kompostu). Necháme na teplém místě a přiměřeně zaléváme. Mandle vzejde obvykle do jednoho roku