Maliny
Maliny mají bobulovité plody červené barvy. Působí proti chudokrevnosti, podporují ostrost vidění, podporují mozkové funkce. Maliny obsahují až 80 % vody a 9 % sacharidů. Ve 100 g malin je obsaženo pouze 40 kcal.
Maliny a jejich účinky:
Použití : pokud máte tyto plody z obchodu, bude nejlepší je nejdříve nechat odmočit v horké vodě a až pak důkladně propláchnout studenou. Nebojte se, maliny neztratí proplachem chuť a když to uděláte šikovně, ani je nijak jinak nepoškodíte. (pěstitelé a jejich prodejci brání rychlé kazivosti tím, že nechávají maliny důkladně chemicky ošetřit pesticidy)Skladování malin: čerstvé maliny můžeme skladovat pouze několik dní, po tepelné úpravě ztrácí mnoho výživných látek. Můžeme je sušit v troubě při teplotě 30-40 stupňů, zmrazit - v mrazničce vydrží až 1 rok, nebo můžeme udělat šťávu - malinový sirup, džem nebo marmeládu.