Maková semínka
Maková semínka jsou ledvinovitá až kulatá a velmi drobná, v jednom gramu jich je i více než 3000. Tato modrá, modrošedá nebo světle šedá semínka máku setého se sklízí ze zralých a suchých makovic. Ze stejných makovic, ale zelených nezralých, v nichž se semínka teprve začínají tvořit, po naříznutí vytéká bílá mléčná tekutina ( nezralé makové tobolky ) obsahující morfin ( 10 - 17% ), kodein ( 0,5 - 3,5% ), tebain ( 0,5 - 7,4% ) a další opiáty a vyrábí se z ní opium. Ze semínek máku se také lisuje olej ( semena obsahují 40 - 60% oleje ) nebo se jako alternativa kravského mléka dělá makové "mléko". Mák obsahuje pozoruhodné množství rostlinných bílkovin, vlákniny ( cca 4% ), tuků, hlavně kyselinu linolovou, steárovou a palmitovou, vitamin E a stopové prvky ( vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a sodík ). Léčivé účinky máku znali již Indové, Řekové, Arabové a Číňané.
Mák a jeho účinky:
- zdroj energie, vitality a síly
- zlepšuje pamět a podporuje mozkové funkce - brainfood
- uvolňuje svalové křeče
- zdroj vápníku, železa, zinku, hořčíku, sodíku a nenasycených mastných kyselin
- působí proti osteoporóze
- zklidňující účinky
- příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů a zubní skloviny
- při anémii
- vhodný i protěhotné a kojící ženy
- při stresu, psychické i fyzické námaze
- při prevenci proti rakovině
- tlumí bolesti hlavy
- prospívá klidnému spánku
- snižuje krevní tlak
Odvar z okvětních lístků vlčího máku se odpradávna používal proti úpornému kašli.
Makový olej
- vhodný pro teplou i studenou kuchyni
- pro ošetření suché a popraskané pleti
- při ekzémech a zánětech
- výživa vlasů a nehtů
Mletá maková zrna se používají do spadkých nápní buchet, koláčů, zavinů a nebo se semínka sypou na různé druhy pečiva ( hohlíky, loupáčky ).
Recepty s makovými semínky
vařit budeme pohankovou kaši - s mákem a se švestkami. Ingredience:
- sojové mléko
- pohanková krupice
- čerstvé švestky
- mletý mák
Množství surovin závisí samozřejmě jednak na počtu osob, dále také na chuti a našich preferencí. Nemusíme se však ničeho bát - pohanková kaše se dá dobře vařit tzv. "od oka".
Postup: mléko nalijeme do odpovídajícího kastrůlku a přivedeme jej k varu. Poté do nádoby nasypeme pohanku, švestky nakrájené na malé kousíčky a mák. Dle chuti lze přidat i další suroviny (ořechy, rozinky). Vaříme zhruba 15 minut a podáváme ihned - nejlépe totiž tato snídaně chutná ještě krásně teplá.