Maková semínka

Maková semínka jsou ledvinovitá až kulatá a velmi drobná, v jednom gramu jich je i více než 3000. Tato modrá, modrošedá nebo světle šedá semínka máku setého se sklízí ze zralých a suchých makovic. Ze stejných makovic, ale zelených nezralých, v nichž se semínka teprve začínají tvořit, po naříznutí vytéká bílá mléčná tekutina ( nezralé makové tobolky ) obsahující morfin ( 10 - 17% ), kodein ( 0,5 - 3,5% ), tebain ( 0,5 - 7,4% ) a další opiáty a vyrábí se z ní opium. Ze semínek máku se také lisuje olej  ( semena obsahují 40 - 60% oleje ) nebo se jako alternativa kravského mléka dělá makové "mléko". Mák obsahuje pozoruhodné množství rostlinných bílkovin, vlákniny ( cca 4% ), tuků, hlavně kyselinu linolovou, steárovou a palmitovou, vitamin E a stopové prvky ( vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a sodík ). Léčivé účinky máku znali již Indové, Řekové, Arabové a Číňané.


Mák a jeho účinky:


  • zdroj energie, vitality a síly
  • zlepšuje pamět a podporuje mozkové funkce - brainfood
  • uvolňuje svalové křeče
  • zdroj vápníku, železa, zinku, hořčíku, sodíku a nenasycených mastných kyselin
  • působí proti osteoporóze
  • zklidňující účinky
  • příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů a zubní skloviny
  • při anémii
  • vhodný i protěhotné a kojící ženy
  • při stresu, psychické i fyzické námaze 
  • při prevenci proti rakovině
  • tlumí bolesti hlavy
  • prospívá klidnému spánku
  • snižuje krevní tlak

více informací

Odvar z okvětních lístků vlčího máku se odpradávna používal proti úpornému kašli.

Makový olej

  • vhodný pro teplou i studenou kuchyni
  • pro ošetření suché a popraskané pleti
  • při ekzémech a zánětech
  • výživa vlasů a nehtů

Mletá maková zrna se používají do spadkých nápní buchet, koláčů, zavinů a nebo se semínka sypou na různé druhy pečiva ( hohlíky, loupáčky ).

Recepty s makovými semínky

vařit budeme pohankovou kaši - s mákem a se švestkamiIngredience:

- sojové mléko

- pohanková krupice
- čerstvé švestky
- mletý mák

Množství surovin závisí samozřejmě jednak na počtu osob, dále také na chuti a našich preferencí. Nemusíme se však ničeho bát - pohanková kaše se dá dobře vařit tzv. "od oka".

Postup: mléko nalijeme do odpovídajícího kastrůlku a přivedeme jej k varu. Poté do nádoby nasypeme pohanku, švestky nakrájené na malé kousíčky a mák. Dle chuti lze přidat i další suroviny (ořechy, rozinky). Vaříme zhruba 15 minut a podáváme ihned - nejlépe totiž tato snídaně chutná ještě krásně teplá.

Zobrazit více Zabalit
Loading...