Luštěniny

p>Luštěniny (suchá semena ze zralých lusků) jsou charakteristické vysokým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek a selen) , vitamínů skupiny B a nízkým obsahem tuků (kromě arašídů a sóji). Máčením luštěnin ve vodě přes noc (min. 6 hodin) se zkracuje doba vaření a přidáním bylinek (majoránka, saturejka, bazalka, šalvěj, libeček, kmín) se snižuje nadýmání způsobené vysokým obsahem sacharidů. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo methionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu), toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin (tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).

Proč jíst luštěniny?

  • dobře zasytí, zdroj vlákniny
  • zdroj proteinů, minerálů a vitamínů
  • nevýhodou je, že luštěniny nás nadýmají
  • více
zobrazit více..
Loading...