Květák, květákové zelí, karfiol

Květák (košťálová zelenina) je domací superpotravina běžně pěstovaná na našich zahrádkách, je chutný a lehce stravitelný.
 

Co květák obsahuje?

téměr 88% vody, bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, fluorid, měď, selen, mangan, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamíny A, B (B1, B2, B3, B6), C, E, K, betakaroten, lutein, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
 

Květák a jeho účinky:

  • antioxidant
  • podporuje imunitní systém
  • brainfood
  • prevence a rakoviny a působí proti bujení rakovinových buněk
  • čistí tlusté střevo
  • působí proti zácpě, podporuje trávení a vyprazdńování
  • urychluje metabolismus
  • čistí ledviny a močové cesty
  • prevence proti cukrovce
  • podporuje kosti a klouby
  • spaluje kalorie
  • uvolňuje svalové napětí a pomáhá při relaxaci
  • urachluje vylučování přebytečné vody
  • pozitivně působí na srdce a oběhovou soustavu
  • pozitivně působí na pohybový aparát
Použití: syrový květak, smažený, dušený i pečený květák, květák na mozeček, květáková polévka, do zeleninových salátů
Kontraindikace: chronické žaludeční, střevní problémy, pro osoby trpící dnou a žlučníkovými kameny
Skladování: chladná místnost do 4 stupnů nebo lednička - růžici otočit dolů
 
 
 
zobrazit více..
Loading...