Květák, květákové zelí, karfiol
Květák (košťálová zelenina) je domací superpotravina běžně pěstovaná na našich zahrádkách, je chutný a lehce stravitelný.
Co květák obsahuje?
téměr 88% vody, bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, fluorid, měď, selen, mangan, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamíny A, B (B1, B2, B3, B6), C, E, K, betakaroten, lutein, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
Květák a jeho účinky:
- antioxidant
- podporuje imunitní systém
- brainfood
- prevence a rakoviny a působí proti bujení rakovinových buněk
- čistí tlusté střevo
- působí proti zácpě, podporuje trávení a vyprazdńování
- urychluje metabolismus
- čistí ledviny a močové cesty
- prevence proti cukrovce
- podporuje kosti a klouby
- spaluje kalorie
- uvolňuje svalové napětí a pomáhá při relaxaci
- urachluje vylučování přebytečné vody
- pozitivně působí na srdce a oběhovou soustavu
- pozitivně působí na pohybový aparát
Použití: syrový květak, smažený, dušený i pečený květák, květák na mozeček, květáková polévka, do zeleninových salátů
Kontraindikace: chronické žaludeční, střevní problémy, pro osoby trpící dnou a žlučníkovými kameny
Skladování: chladná místnost do 4 stupnů nebo lednička - růžici otočit dolů
zobrazit více..
Loading...