Kukuřice, turkyně, Indiánské zrní
do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou obilninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovná
zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou ( přezrálé klasy dávají zrno tuhé a škrobnaté). Stále větší oblibu získává i kukuřice pukancová, sklizená v plné zralosti. Kukuřice mají původ v Jihoamerických Andách, kde byla přestována před více jak 5000 roky. Největším pěstitelem jsou nyní Spojené státy. Po pšenici a rýži je třetí nejpěstovanější obilninou.

Kukuřičká zrna obsahují až 76% vody, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, mangan, železo, hořčík, selen a zinek. Kukuřice neobsahuje lysin a vápník a proto je vhodné kukuřici konzumovat s potravinami, které tyto složky obsahují (luštěniny).
- pukancová kukuřice - popkorn
- fialová kukuřice
- kukuřičná mouka
- žlutá kukuřice
- bílá kukuřice
- kukuřičný škrob
- kukuřičné vločky
Kukuřice (turecká pšenice) a její účinky:
- přírodní sedativum ( díky obsahu manganu)
- podporuje schopnost soustředění a intelektu
- prospívá pleti a vyživuje vlasy
- působí proti stresu a podporuje vitalitu (vitamin B5)
- působí proti omlazování (vitamin B9)
- podporuje krvetvorbu (železo)
- podporuje činnost svalů, vazivových tkání a srdce (hořčík)
- podporuje imunitní systém (selen)
- podporuje potenci a libido (zinek)
- podporují mitochondrie (vzniká zde životně nezbytná energie)
- snižuje hladinu cholesterolu ( díky kukuřičným otrubám)
Vařená kukuřičná zrna:
kukuřičné klasy očistíme a vaříme v osolené vody bez pokličky cca 15 min. Ještě horké uzavřené klasy potřeme máslem a posypeme pepřem a klasy jsou připraveny pro konzumaci - okusování.
- 2 čerstvé kukuřičné klasy
- lžíce másla
- špetka cukru
- sůl a pepř
zobrazit více..
Loading...