Kotvičník zemní

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je bylinka, která dobře roste podél řek, potoků a cest, má rád písčitá a suchá místa. Pěstuje se i na kotvičníkových farmách v České republice. Listy mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Nejčastěji se využívá kotvičníková nať, ale je léčivá celá bylina, včetně kořenů, semínek a plodů.

Nabízený výrobky z kotvičníku zemního:

  • sušenou nať z kotvičníku (na přípravu čaje)
  • mletý plod kotvičníku - prášek

Kotvičník zemní a jeho účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • protioxidant, adaptogenní bylinka
  • podporuje vitalitu, vytrvalost a výkon
  • vhodné pro sportovce, vegetariány a vegany
  • brainfood, podporuje mozkové funkce (paměť, pozornost, koncentrace)
  • podporuje očistu těla
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • pro zvýšení účinku růstu svalové hmoty se doporučuje kombinovat s macou peruánskou nebo konopným proteinem (pro sportovce)

Kotvičník zemní, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Pohlavní orgány / hormonální aktivita.
  • Normální funkce močové soustavy (močení).

Kontraindikace: Kotvičník by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s nemocemi jater, ledvin, celiakií či nedostatkem vitamínů A, D, E, a K a také lidé, kteří mají problémy se špatným vstřebáváním tuků. Použití konzultujte s lékařem.

Použití: do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, nať se používá na přípravuje čaje

Skladování natě kotvičníku: v suchu temnu a do teploty 25°C v uzavíratelné nádobě

Jak připravit odvar z kotvičníku?

1 čajová lžička sušeného kotvičníku se vaří přibližně 30 minut v 500 ml vody, poté popíjíme ve 2-3 dávkách těsně před jídlem.

Čeleď: kacibovité (Zygophyllaceae)

Sběr: nať v průběhu celé vegetace, někdy i květ

zobrazit více..
Loading...