Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé plevelné bylinky s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, flavonoidy, karoteny, lecitin, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a panthoitenovou, vitamin A, (betakaroten) B1, B2, B6, B9,  C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, mangan, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy (stačí přelít horkou vodou - spařit). Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.

  • kopřiva, sušený list
  • tinktura z pupenů kopřiv (má silnější účinky než list)
  • největší účinek mají semínka kopřivy (podle bylinkáře Vladimíra Vytáska) - suší se, používala se jako koření, mají tonizující účinek, nutný dostatečný přísun vody - kopřiva totiž vysušuje (ohnivá Marsovská bylinka)

Kopřiva dvoudomá, listy a jejich účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • čistí krev, ledviny a organismus (detoxikační účinek) - královna detoxikace
  • detoxikuje játra, ledviny i žlučník (výluh, nebo čerstvá do jarních salátů)
  • vhodná na pročištění žaludku a plic (odvar z kořene)
  • zlepšuje celkový metabolismus, působí jako tonikum na fyziologické funkce organismu a podporuje proces hubnutí
  • podporuje imunitní systém
  • stimuluje slinivku
  • reguluje hladinu cukru v krvi a prevence infekce močových cest
  • má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech bylinek, který má silné regenerační schopnosti a tkáně se rychleji hojí (podporuje metabolismus) a obsahuje kyselinu křemičitou
  • podporuje tvorbu červených krvinek (železo), prospívá při chudokrevnosti (anémie) a pomáhá při celkovém vyčerpání
  • pomáhá vašemu tělu produkovat více červených krvinek, čímž umožní buňkám získat kyslík
  • podpůrný přípravek při léčbě diabetu
  • výborné tonikum a protialergenní účinek
  • podporuje zdraví, kostí, nehtů, vlasů a pokožky (vápník)
  • na akné, ekzém, vyrážky, atopický ekzém (kopřivová mast)
  • podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami
  • působí močopudně a antisepticky, tudíž je vhodná při zánětech močových cest
  • působí proti zánětům (např. horních cest dýchacích jako podpůrný prostředek)
  • močopudný účinek při chorobném zadržování vody (kyselina křemičitá)
  • prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
  • prospívá při dně
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny), zužuje cévy
  • zastavuje krvácení z ran či nosu (listy nebo tinktura)
  • vhodná potíží spojených s klimakteriem (odvar z kopřivy)
  • odvar z kopřivy je vhodný na oplachování vlasů, čímž se podpoří jejich růst a kvalitu
  • podporuje zvýšenou regeneraci tkání
  • pomocný prostředek při zánětech horních cest dýchacích
  • při zánětech kloubů, na revmatické klouby - doporučuje se šlehat staršími čerstvými kopřivami
  • je vhodná při bolesti kloubů, bolestech kloubů při borelióze, bolesti zad, na revma, při revmatismusu (mast, nebo použití jako zábal)
  • na hemeroidy
  • zdroj energie (čerstvá lisovaná šťáva z mladých listů), povzbudí organismus k vyššímu výkonu
  • působí proti množení různých druhů nepřátelských bakterií a parazitů
  • vhodná při problémech s prostatou
  • vhodná při zánětech nervů horních a dolních končetin
  • pomáhá při zánětech žil, křečových žilách a bércových vředech (kopřivová mast)
  • podporuje tvorbu mateřského mléka při kojení (čaj max. 14 dní)
  • kopřivová semínka přidaná do medu působí jako přírodní afrodisiakum (J.A.Zentrich)
  • kořeny mají protialergické účinky, nať je alergen
  • Švýcarský bylinkář farář Kunzle uvádí ve svých spisech, kdyby nebyla kopřiva chráněnami svým pálením (žaháním), byla by dávno vyhubena
  • Marie Treben doporučuje kopřivu, kdyby lidé věděli, jakou má léčivou sílu tato léčivá bylinka, nepěstovali by nic jiného, než kopřivu (je léčivá od kořenů, přes stonek s listy až po semínka)
  • týdenní jícha z kopřiv se používá jako účinných odpuzovač mšic a dalších škůdců

Kopřiva dvoudomá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost cévní soustavy
  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému
  • Normální činnost ledvin - vylučování
  • Vitalita - energie
  • Osvěžení těla
  • Normální stav kloubů
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce prostaty
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Obsahuje minerály, železo
  • Normální stav kůže

Kopřivová semínka s jejich účinky podle starých herbářů:

zůstávají po odkvětu v hroznech na konci stonků, sbírají od konce prázdnin do listopadu, následně se suší a potom mnutím rukou se oddělí od jejich obalu, skladují se v uzavřených nejlépe skleněných nádobách v temnu, chladu a suchu, díky tomuto způsobu skladování vydrží až do další sklizně, semínka z kopřiv jsou zdrojem vitamínu A, skupiny B, C, E, minrálů (draslíku, vápníku, železa) a chlorofylu

  • proti stresu a únavě
  • podporují vitalitu organismu
  • podporují tvorbu mateřského mléka
  • podporují reprodukční schopnost a potenci mužů (přírodní afrodisiakum)
  • podporují funkci žlučníku a jater
  • s vínem užívaná rozmělněná semena kopřiv smíchaná s medem a pepřem jsou zdrojeme energie a síly

Použití semínek kopřií: do polévek, jogurtů, na přípravu kopřivového mléka, pro přímou konzumaci, jsou vhodné  i pronaložení do medu

Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní růry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie, na přípravu koupelí, výrobu tinktury, pesta, kopřivového mléka a kopřivové masti

  • při spaření natě se eliminule pálivý účinek listů kopřivy
  • mladé kopřivové listy jsou chuťově vynikající a často lepší než špenát klasický

Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v papírových nebo jutových obalech

Kontraindikace: není určena pro lidi s vysokým krevním tlakem, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem

  • čaj je také nevhodný při osteoporóze (kopřiva mírně odvápňuje)

Stanoviště, výskyt: půdy bohaté na dusík, rumiště, příkopy, podél cest, vlhká místa v lesích, vyžaduje v půdě nadbytek dusíku (nitrofilní druh)

  • rozhraní mezi loukami a lesem

Sbíráme: mladé listy a nať (nejlépe mladé 10cm výhonky), pouze do konce května (má největší léčebné účinky a obsah účinných látek), trháme nejlépe odpoledne, kdy rostlina obsahuje nejméně dusičnanů, které se odpoledne stahují do kořene), semena koncem prázdnin, kořeny sbíráme při ubývajícím měsíci na jaře a na podzim

Sušení: větranné místo, v tenkých vrstvách

Čeleď: kopřivovité

Bylinky s podobnými účinky: kopřiva žahavka

Vůně:

Množení: semeny

Záměna: kopřiva žahavka

Planeta: Mars, bylinka vysušuje

Permakultura: pásy kopřiv se používají v permakultůře na oddělení chemicky obhospodařovaných pozemků a permakultůrní zahrady

  • kopřiva se používá na výrobu na dusík bohaté jíchy, případně můžeme přidat i jiné divoké bylinky
  • nejrozšířenejší plevelná léčivá bylinka
  • přebytečný obsah dusičnanů se z kopřivy a dalších rostlin se odstraňuje tak, že se celá i s kořenem na noc ponoří do studené vody (podle Doc. Šikuly)

Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.

Lidové názvy: kopřiva kropivá, kopřiva obecná, kopřiva veliká, kopřiva pyhlavá, prhlava, prhlinka, žahava, žíhavka, žihlava

Signatura: žahavé chloupky na listy a stonku - při kontaktu naskočí bolestivé puchýřky

  • kopřivy se mimo jiné často vyskytují na rozhraní lesa a louky či jiných rozhraní
  • chupatá signatura kopřivy signalizuje na její pozitivní účinek na vlasy a jejich výživu
  • kdyby nebyla kopřiva chráněnami svým pálením (žaháním), byla by dávno vyhubena (farář Kunzle)

Jak připravit tinkturu z kopřivy?

čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 každý den po dobu 14 dní, potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev s tinkturou se skladuje v chladnu a temnu.

Jak připravit čaj ze sušených listů kopřivy?

čajovou lžičku zalijeme 250ml vřelé vody  a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1 - 2 x denně po dobu max. 14-21 dní, kopřivový čaj není vhodný pro děti

Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.

Jak připravit kopřivový sirup?

čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně. Skladujeme v lednici.

Kopřivová šťáva z čerstvých jarních výhoků kopřiv:

šťáva se lisuje z mladých vrchoků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čestvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.

Detoxikační macerát z čerstvých mladých kopřiv

jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní

Jak připravit kopřivovou mast?

500ml kokosového oleje nebo vepřového sádla rozehřejte, přidejte 2 - 3 hrsti čerstvých mladých sekaných kopřiv (můžete přidat 2 feferonky) a zahříváme po dobu 5 hodin při teplotě 60°C, následně scedíme a nalijeme do čistých sklenic nebo kelímků.

Jak připravit kopřivovou mast - varianta 2?

do 400ml rozehřátého kokosového oleje přidáme 4 hrsti na drobno nakrájených čerstvých kopřiv, lehce vaříme po dobu 3 hodin, následně odstavíme na 12 hodin, potom ohřejeme na 35°C a přejíleme do skleniček nebo kelímků přes jemné plátno.

Odvar z kopřiv pro čištění krve a na ekzémy, opary a plísně na nohou

20 g čerstvých kořenů omyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Popíjíme 2 x denně

Jak připravit kopřivové mléko?

namočte hrst kopřivových a konopný semínek (můžete přidat i chia semínka) přes noc, ráno přidejte hrst mladých listů kopřivy a čajovou lžičku jedlého oleje a rozmixujte v půl litru vody, můžete přecedit...dosladit můžete lžičkou medu, užívejte jednou týdně, nebo když budete potřebovat dodat energii

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...