Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je aromatická jednoletá bylina, která se používá i jako koření a zelenina. Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápníkfosfor a mnoho dalších minerálních látek. Čerstvá nať obsahuje vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinek, vápník, hořčík, fosfor atd.), vitamíny A, B a C, omega-3 a-6 mastné kyseliny, kyselinu pantothenovou a listovou. 

Kopr a jeho účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • Římští gladiátoři si před zápasem natírali koprem ruce a nohy pro posílení svalů
  • koprová nať se používá do bylinkového octu a nálevu na nakládané okurky
  • při trávicích potížích (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv) a plynatost
  • vhodný při zažívacích potížích, nadýmání,  křečích v břichu, nechutenství
  • používá i do čajů při onemocněních močového ústrojí a na celkové zklidnění
  • močopudné účinky, vhodná na nemoci ledvin
  • podporuje tvorbu mléka při kojení
  • výborný pro kojence při kolikách, je jemnější než fenykl a proto je pro malinké děti velice vhodný
  • zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu
  • potlačuje růst některých druhů bakterií způsobujících oneocnění střev, předchází i nakažlivým průjmům způsobeným těmito mikroogranismy
  • zdroj elektrolytů
  • pomáhá při onemocněních močového ústrojí, podporuje usínání (odvar ze semínek)
  • více

Kopr vonný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Kojení
  • Normální trávení
  • Relaxační účinek - usínání
  • Vylučování vody z organizmu
  • Menstruační komfort

Použití: na dochucení pokrmů, polévek, omáček, na přípravu čaje

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených obalech

Čeleď: miříkovité

Chuť semen: nahořklá připomínající kmín

Stanoviště: vlhké, slunné, chráněné před větrem

Výsev: semena kopru vyséváme volně na záhony v dubnu

Sběr: nať a listy (pouze do doby květu), kvetoucí okolíky, zralé semeno (podzim)

Kontraindikace: nemá vedlejší účinky, vhodný pro kojící matky

Konzervace: pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu

Jak připravit koprový čaj?

lžičku kopru zalijeme 250ml horké vody a necháme 5 - 10 minut vylouhovat pod pokličkou, poté scedíme a popíjíme třikrát denně jeden šálek, čaj se pije vlažný, dvakrát denně

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Zobrazit více Zabalit
Loading...