Kombucha
Kombucha (čajová houba) je fermentovaný osvěžující nápoj z rostliny Camellia sinensis vyrobený ze slazeného černého či zeleného čaje. Třtinový cukr (nebo bílý cukr, luční med), kvalitní černý či zelený čaj a mateční houba jsou nejpoužívanějšími ingrediencemi, při přípravě kombuchy, ale lze použít i bylinky a přísady, jako je ibišek, matový čaj, ovocná šťáva, zázvor, nápoj tak získá zajímavější chuť. Kombucha obsahuje alkohol, ocet, vitamíny skupiny B, kofein, cukr a další látky.
- proces fermentace (7-14 dní) za pomocí tohoto symbiotického organismu by měl znásobovat obsah právě některých blahodárných látek obsažených v čaji
Kombucha a její účinky:
- zlepšuje funkci jater a je dobrou volbou po užití antibiotik
- snižuje chuť k jídlu a přispívá tím k hubnutí
- normalizuje krevní tlak a pH krve
- zabraňuje střevním infekcím bojem s jinými bakteriemi a houbami, které způsobují onemocnění ve střevech
- zdroj antioxidantů, zabraňuje infekcím močových cest
- posiluje imunitní systém, mikrobiom, osu MTM a zlepšuje funkci střev
- předchází problémům, např. dna, revmatismus, artritida a ledvinové kameny, detoxikací těla
- vyrovnává střevní flóru a pracuje jako mírné projímadlo
- snižuje stres, bolesti hlavy a bojuje proti nespavosti
- zabraňuje nemocím, jako je cukrovka a rakovina, protože zlepšuje fungování celého těla
- zdroj probiotik, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení
- kombucha může mít stejné výhody jako zelený čaj
- polyfenoly v čaji, kyselina octová jsou schopny usmrtit mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů
- má silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti bakteriím způsobujícím infekci a kvasinkám Candida
- Kombucha potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek, nemá však negativní vliv na prospěšné probiotické bakterie a kvasinky zapojené do fermentace
- harmonizuje hladinu cholesterolu
- více
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, děti do 3 roků, kombucha je spíše nebezpečná u lidí s oslabeným imunitním systémem, POZOR také na kombinaci s lékem Disulfiram (Antabuse), jehož účinky může konzumace kombuchy negativně ovlivňovat
Dávkování: 50 -100 ml, podle věku a zdravotního stavu člověka
