Kolokázie jedlá

kolokázie jedlá patří totiž mezi nejstarší zemědělské plodiny. Je dokonce považován za jednu z prvních pěstovaných rostlin v lidské historii. Pěstuje se ve velkém na bahnitých polích, na mnoha místech Oceánie, Asie a Afriky, ale roste i planě. Hlízy obsahují také velké množství organických látek, minerálů a vitamínů, které jsou důležité pro lidské zdraví. Najdete v nich skutečně vysoký obsah vitamínu C, ale také A, B6 a E, a dále hořčíku, železa, zinku, fosforu, manganu, mědi, kyseliny listové a draslíku. 

Kolokázie jedlá a její účinky:

  • pomáhá při snižování krevního tlaku
  • stimuluje imunitní systém (antioxidant) k vytváření vyššího množství bílých krvinek, které nás brání proti cizím patogenům 
  • má protirakovinotvorné účinky 
  • má vysoký obsah sacharidů (až 26 %) 
  • díky vysokému obsahu vlákniny mají také pozitivní vliv na náš trávicí trakt, podporují peristaltiku střev, zabraňují plynatosti, nadýmání, křečím, zácpě, a dokonce i průjmu 

Použití: před konzumací je hlízy proto třeba je tepelně upravit a vodu po vaření hlíz vylít, hlízy vařit, smažit, pečené chutnají podobně jako jedlé kaštany 

  • přidává se do polévek, salátů, připravuje se z něj kaše, podává se jako příloha k masu, hodí se ale i na přípravu sladkých dezertů 
  • sušené hlízy se melou na mouku. Vyrábí se z nich také škrob, který má lepší dietetické vlastnosti než ten bramborový 
  • řapíky a mladé listy tara bohaté na vitamín C, které se připravují stejně jako špenát nebo mangold 

Čeleď: aronovité

Plod: hlízy jsou za syrova mírně jedovaté (zdroj kyseliny šťavelové), které mají po rozkrojení bílou až smetanově zbarvenou dužinu, dosahují hmotnosti od 50 gramů až do 5 kilo 

Pěstování: na zahradě vám nejlépe poroste kolem vodních ploch. Na pěstování je ale poměrně náročná, a to především kvůli poměrně vysokým nárokům na vlhkost a teplo. Otužilé rostliny můžete v období od května do září mít i venku, přes zimu je ale třeba přesunout je do vnitřních prostor. Kolokázie totiž přezimujte při teplotě kolem 16 °C. Namnožit si ji můžete poměrně lehce. Stačí větší hlízy rozkrájet na menší kusy, řiďte se při tom počtem oček. Sází se očkem vzhůru. 

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/taro-koren-zazrak-nabity-vitaminy-a-mineraly-ktery-chutna-i-leci 


zobrazit více..
Loading...