Kmín kořenný

Kmín (Carum carvi) patří mezi nejstarší koření a i v jeho pěstování máme u nás dlouhou historii. Bez klasické kmínové vůně a chuti si jde jen těžko představit třeba pečenou kachnu nebo husu, chléb, brambory nebo houbové pokrmy. Kmín obsahuje řadu zdraví prospěšných rostlinných látek, jako jsou terpeny, silice, fenoly, vitamíny (A, B, C, E či K), flavonoidy (vitamín P nebo též bioflavonoidy), minerály (železo, vápník, měď, selen, mangan, zinek, sodík, fosfor, hořčík) a alkaloidy.

Kmín a jeho účinky:

  • celý kmín se používá při vaření brambor na eliminaci toxického solaninu
  • používá se na konzervaci potravin
  • podporuje trávení, podporuje chuť k jídlu
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu i cukru v krvi
  • zdroj antioxidantů
  • podporuje odbourávání tuku
  • prospívá játrům, ledvinám a žlučníku
  • podporuje laktaci a kojencům zase zlepšuje trávení mateřského mléka
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje zdraví kostí a kloubů
  • podporuje krvetvorbu
  • podporuje detoxikaci organismu
  • více
Lidové názvy: kmín luční
Zobrazit více Zabalit
Loading...