Kefír
Kefír se nejčastěji vyrobábí z kozího, kravského nebo ovčího mléka, které se následně smíchá s kefírovým zrnem a následně dochází k fermentaci (proces kvašení, který mění chemické složení jídla, důsledkem je, že bakterie přítomné v kefíru zpracují mléčný cukr a pomohou při jeho trávení). Kefír je zdrojem probiotických bakterií, proteinů, vlákniny, živin, vitaminů a minerálů.
- kefír se vyrábí fermentací mléka s kvasinkovým nebo bakteriálním fermentačním startérem
- Vodní kefír, vyrábí se s pomocí tibi krystalů, což jsou japonské mořské krystaly
- Tibetská kefírová houba
Kefír a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- pomáhá očistit tělo, čistí trávicí trakt
- podporuje odolnost organismus a osu MTM
- podporuje zdraví trávícího traktu a je zdrojem probiotických bakteriích
- podporuje zdraví mikrobiomu
- podporuje peristaltiku střev a působí proti ztuhé stolici
- působí jako prevence proti respiračních potížích a včetně různých druhů civilizačních a srdečních onemocnění
- snižuje krevní tlak, snižuje škodlivou hladinu LDL a tím působí proti kardiovaskulárním chorobám
- zvyšuje metabolismus a podporuje dlouhověkost
Vodní kefír a jeho účinky:
- posiluje obranyschopnost organismu s mikrobiom
- vegetariánský zdroj probiotik
- působí proti růstu některých rakovinných buněk (pso, tlusté střevo)
- eliminuje střevní infekce a infekce močových cest
Jak si vyrobit vodní kefír?
do 500 ml vody přidejte cca 3-4 lžíce tibi krytalů (před tím je propláchněte odstátou studenou vodou), dosladit můžete nejlépe přírodním medem (nebo jiným přírodním sladidlem), důkladně rozmíchejte, přelijte do sklenice a uzavřetena 1 - 2 dny tak, aby mohl unikat oxid hličitý (vzniká při procesu kvašení). obsah sklenice sceďte a můžete popíjet. Tibi krystaly propláchněte a můžete postup výroby opět opakovat