Káva
Káva je nápoj obsahující kofein připravený obvykle z pražených kávových zrn. Na trhu je zejména odrůda arabika a robusta. Chuť záleží ovšem i na místě pěstování a velmi záleží na způsobu pražení.
Káva a její účinky:
- káva působí proti únavě (u některých dokáže dokonce zvednout tep až na sto úderů za minutu)
- zrychluje metabolismus, podporuje zažívání
- pokud pijeme černou kávu bez cukru, jde o ideální nápoj, který nemá téměř žádné kalorie, a přitom zahání hlad
- má negativní dopad na vstřebávání železa, potraviny bohaté na železo - červené maso, vnitřnosti a listovou zeleninu bychom tedy neměli jíst když pijeme kávu
- pokud pijeme kávu na lačný žaludek, můžeme si také způsobit nadýmání a u některých lidí hrozí i zácpa
- příliš mnoho kávy může způsobit řídnutí kostí, ale to jen u jedinců, kteří mají snížený příjem vápníku
- káva obsahuje látky, které ničí bakterie, které máme v ústech, takže vlastně chrání zuby před dalším poškozením
- káva brání přirozenému opláchnutí odumřelých buněk z ústní dutiny, což vede k nepříjemnému dechu. Proto má smysl jednak kávu zapíjet vodou a také si něco zakousnout
- káva je stimulant pro mozkové buňky, chrání nás proto před demencí, zapomínáním a díky vyplavování dopaminu usnadňuje mnohé mozkové pochody a zlepšuje nálad
- působí na zánětlivé procesy v mozku, zánět se omezuje, tím se brání stárnutí mozkových buněk.
Jak využít lógr z kávy na zahradě?
- do kompostu, přidává dusík do kompostu
- přidáním přímo do půdy zlepšuje odvodnění, zadržování vody i provzdušnění půdy
- přiláká prospěšné mikroorganismy a žížaly do půdy nebo kompostu
- jako mulčovací materiál, dokáže zamezit růstu plevelů, udržovat vlhkost půdy a navíc dokáže odradit škodlivé živočichy, jako jsou slimáci a hlemýždi
- lógr odpuzuje také kočky, které si z vaší zahrady nebudou dělat záchod
- kávová sedlina na rozdíl od jiných hnojiv nezapáchá a použít ji tak můžete bez problémů i na pokojové rostliny
Kontraindikace kávy: není úplně vhodná pro osoby s nemocnými ledvinami a s nemocným srdcem. Také není dobrá pro ty, kdo trpí dehydratací pokožky.
- vyhněte se instantním kávám, případně je pijte jen výjimečně (obsahuje moc draslíku)
- nepoužívejte klasickou přípravu "turka", kdy zalijete mletou kávu vařící vodou. Káva by se podobně jako čaj neměla přelouhovat, pak se totiž uvolňují látky, o které nestojíme
Zdroj: https://styl.instory.cz/4242-co-vsechno-zpusobje-kava-v-nasem-tele.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Zajímavé tipy do kávy:
- skořici (půl lžičky) přidejte do pomleté kávy, nebo ho vmíchejte do hotového nápoje
- přidejte kurkumu do kávy z mlékem, oživí její chuť, bude pikantní a nahořklá, stačí jen špetka
- do šálku kávy si můžete přidat také lžičku másla nebo kokosového oleje, kávu příjemně provoní a udělá z ní úplný koktejl zdraví
- do kávy přidejte k prášku trochu sušeného nebo čerstvě nastrouhaného zázvoru, stačí na špičku lžičky, ať má káva lehce pikantní chuť, ale nepřebije její přirozené aroma
zobrazit více..