Kačenka česká

Kačenka česká (Verpa bohemica) patří mezi nejchutnější jarní české houby. Na rozdíl od podobného smrže je klobouk kačenky přirostlý ke třeni jen na vrcholku, takže od něj zvonovitě odstává (dá se říci, že sedí na třeni jako náprstek na prstu). Její třeň je válcovitý, dutý a křehký, drobně šupinkatý. Čerstvé plodnice voní podle znalců lanýžově, rozhodně však příjemně a lahodně.
 
Výskyt:  v Českém středohoří (odkud pochází můj nález),  ve vápencové oblasti Českého krasu mezi Prahou a Berounem,  jižních Čechách, na Brněnsku…  
Použití: do polévek, salátů, pomazánek, krátce podušené na másle; klobouk se dá naplnit masovou směsí. Kačenky mají samy o sobě výraznou chuť, takže se doporučuje nechat ji vyniknout a přidat k nim co nejméně surovin
 
 
 
zobrazit více..
Loading...