Karotenoidy

Existuje více než 600 známých karotenoidů; které jsou rozděleny do dvou tříd, xantofyly (obsahují kyslík) a karotenů (čistě uhlovodíky, a neobsahují kyslík). Karotenoidy mají dvě klíčové role v rostlinách a řasách, absorbují světelnou energii potřebnou při fotosyntéze a chrání chlorofyl proti poškození světlem. Barva plodů s obsahem karotenoidů je v barevném spektru od světle žluté přes jasně oranžovou až po tmavě červenou.
  • karotenoidy s kyslíkem - xanofyly ¨(lutein a zeaxantin)
  • karotenoidy bez kyslíku- karoteny (alfa-karoten, beta-karoten, lykopen)
  • astaxanthin (rozpustný v tucích) - má 100 do 500 krát vyšší antioxidační kapacitu než vitamin E a 10 krát vyšší antioxidační schopnost než beta-karoten
Mezi nejznámější plody s obsahem karotenoidů oranžové barvy patří mrkev a meruňky. Beta-katoten je prekurzorem vitamínu A společně s lykopenem a alfa karotenem-
 

Plody s obsahem karotenoidů a jejich účinky na zdraví:

  • prevence nádorových onemocnění (rakoviny, prsu, plic, nádory krku a hlavy)
  • při Parkinsonově nemoci
  • na oči (lutein a zeaxantin)

Přírodní zdroje Karotenoidů:

  • batáty (betakaroten)
  • mrkev ((betakaroten)
  • rajčata (lykopen)
  • goji (lutein, zeaxantin, lykopen)
  • dýně (betakaroten)
  • meruňy
  • švestky (zeaxantin)
  • borůvky (zeaxantin)
  • šípek
  • vlašské ořechy (lutein a zeaxantin)
  • kaki (vitamin A, beta-karoten, lutein, lykopen a kryptoxantin)
zobrazit více..
Loading...