Karotenoidy
Existuje více než 600 známých karotenoidů; které jsou rozděleny do dvou tříd, xantofyly (obsahují kyslík) a karotenů (čistě uhlovodíky, a neobsahují kyslík). Karotenoidy mají dvě klíčové role v rostlinách a řasách, absorbují světelnou energii potřebnou při fotosyntéze a chrání chlorofyl proti poškození světlem. Barva plodů s obsahem karotenoidů je v barevném spektru od světle žluté přes jasně oranžovou až po tmavě červenou.
- karotenoidy s kyslíkem - xanofyly ¨(lutein a zeaxantin)
- karotenoidy bez kyslíku- karoteny (alfa-karoten, beta-karoten, lykopen)
- astaxanthin (rozpustný v tucích) - má 100 do 500 krát vyšší antioxidační kapacitu než vitamin E a 10 krát vyšší antioxidační schopnost než beta-karoten
Mezi nejznámější plody s obsahem karotenoidů oranžové barvy patří mrkev a meruňky. Beta-katoten je prekurzorem vitamínu A společně s lykopenem a alfa karotenem-
Plody s obsahem karotenoidů a jejich účinky na zdraví:
- prevence nádorových onemocnění (rakoviny, prsu, plic, nádory krku a hlavy)
- při Parkinsonově nemoci
- na oči (lutein a zeaxantin)
Přírodní zdroje Karotenoidů:
zobrazit více..
Loading...