Karob

p>Karob (chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný) se vyrábí rozdrcením dužiny lusků (které jsou až 30 cm dlouhé), je zdrojem bílkovin (cca 8 %), cukru (asi 46 %), tuků (7 %), vitamínů A, E, C, skupiny B (B1, B2, B3, B9), D, minerálů - vápník, hořčík, draslík, sodík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, nikl, měď, zinek. Plody, karobové lusky patří mezi luštěniny a rostou na stromu rohovníku obecném. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.

Varianty karobu:

  • karobový sirup (z čerstvých lusků)
  • karobový prášek, karobová mouka (dužina lusků)
  • karobová guma (karubin), semena lusků - používá se jako zahušťovadlo, náhrada mouky
  • peruánský karob (Algarrobo, Mesquite)

Karob (svatojánský chléb) a jeho charakteristika:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • v porovnání s kakaem, má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku!
  • přírodní zdroj vlákniny (pektin), až 40 %
  • neobsahuje kofein, teobromin ani laktózu
  • podporuje trávení a peristaltiku střev
  • harmonizuje hladinu LDL v krvi
  • sladší než kakao, má podobnou vůni jako datle
  • bez lepku, vhodný i pro celiaky
  • pomáhá zastavit průjem, podporuje proces hubnutí
  • jde o chutnou přírodní nízkotučnou alternativu kakaa (má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku)
  • používá se jako přírodní nízkotučné sladidlo, má však méně výraznou chuť než kakao, je však sladší
  • zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
  • zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík, sodík)
  • prospívá při osteoporóze
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • více

Karob, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: Na pečení, do cukroví, do pomázek, do kaší, jogurtů, pudinků, do nápojů (např. mléko), smoothie, na karobovou polevu a všude, kde používáme kakao.

Doporučené dávkování: cca 1 lžička / den

Kontraindikace:

Čeleď:

Skladování: temno, chladno do teploty 25 °C

Lidové názvy: svatojánský chléb

Signatura:

zobrazit více..
Loading...