Karob ( svatojánský chléb )
Karobový prášek je získáván z lusků stálezelené dřeviny Rohovníku ( Ceratonia Siliqua ) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb. Byl z nám už ve starověku v Recku a Egyptě. Karob je zdravou alternativou kakaa. Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B (Vitamin B1- thiamin, Vitamin B2,- riboflavin, Vitamin B3 - niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B9,- kyselina listová, Vitamin C, Vitamin E , minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.
Karobový prášek a jeho účinky:
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při zastavení průjmu
- pomáhá při trávení
- přírodní sladidlo
- neobsahuje laktózu
- antioxidant, podporuje imunitní systém
- působí proti stárnutí buněk
- nemá tolik tuku jak kakao
- snižuje obsah tuků v krvi a zrychluje jejich spalování
- brainfood
- vhodný pro vegany a sportovce
- při anémii
Použití: při pečení stejné jako u kakaa nebo čokolády, v hodný do smoothie a různých ořechových mlék
Chuť: ovocně sladká s nádechem karamelu
Barva prášku z karobových lusků: nepražený karob má lehce hnědo-béžovou barvu, pokud je pražený tak tmavě hnědou barvu
Jak připravit karobové pralinky?
rozehřejte kokosový olej, nejlépe nádobu s kokosovým olejem dáme do vody 35 stupňů teplé, přidejte karobový prášek a sirup z agáve a důkladně rozmíchejte. Směs nalejte do silikonové formy nebo jiné formy a nechejte ztuhnout v chladničce.
- kokosový olej 100ml
- lžíce karobového prášku
sirup z agáve 2 lžíce