Kaki (Diospyros kaki)
exotické ovoce kaki (tomel, korejské mango, medové jablkonebo čínská švestka) je plod ovocného stromu tomelu japonského s jasně oranžovou barvou, plody jsou podobné rajčatům a mají

Kaki a jeho účinky na zdraví:
- působí proti volným radikálům a rakovině (antioxidanty)
- protinádorový účinek, zdroj antioxidantů (vitamin C a A, fenolické sloučeniny a kyselinu betulinovou)
- podporuje imunitní systém (vitamin C)
- zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou primární obranou těla před mikrobiálními, virovými a plísňovými infekcemi
- snižuje hladinu cholesterolu
- normalizuje krevní tlak, a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
- podporuje nervový a mozkový systém - brainfood
- podporuje zažívání (zdroj vitamínů a vlákniny) a působí proti zácpě a průjmu
- prevence rakoviny a aterosklerózy
- stimuluje peristaltiku střev, zvyšuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a zmírnění příznaků zácpy
- prospívá střevní mikroflórě
- působí proti hemeroidům
- přispívá i k redukci hmotnosti tím, že zabraňuje absorpci lipidů
- podporuje metabolismus
- močopudný účinek
- působí proti šedému zákalu či noční slepotě
- působí proti předčasnému stárnutí buněk a pokožky
- zlepšuje kvalitu spánku a má pozitivní účinek na pleť
- zdroj draslík (vazodilatátor) - přispívají ke snížení tlaku, proto toto ovoce je velmi dobré pro zdraví srdce
- urychluje a podporuje spalování tuků a je vhodné při redukčních dietách
Z kaki se vyrábí i šťávy, marmelády a želé. Kaki koupené v obchodě se konzumuje pouze měkké a zářivě oranžové barvy, tvrdý plod není ještě zralý.. Kaki se neloupe a důkladném omytí se přímo konzumuje.
Použití: pro přímou konzumaci, do smoothie, salátů, jogurtů a musli
zobrazit více..
Loading...