Kaki (Diospyros kaki)

exotické ovoce kaki (tomel, korejské mango, medové jablkonebo čínská švestka) je plod ovocného stromu tomelu japonského s jasně oranžovou barvou, plody jsou podobné rajčatům a mají 
Kakivelikost  5 - 8cm. Kaki je původem z Číny a obsahuje cca 60% vody, sacharidy, malé množství tuků, vlákniny, vitamíny a minerály (vitamín A, C, vitamíny skupiny B (B6) beta-karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan).
 

Kaki a jeho účinky na zdraví:

  • působí proti volným radikálům a rakovině (antioxidanty)
  • protinádorový účinek, zdroj antioxidantů  (vitamin C a A, fenolické sloučeniny a kyselinu betulinovou)
  • podporuje imunitní systém (vitamin C)
  • zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou primární obranou těla před mikrobiálními, virovými a plísňovými infekcemi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • normalizuje krevní tlak, a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
  • podporuje nervový a mozkový systém - brainfood
  • podporuje zažívání (zdroj vitamínů a vlákniny) a působí proti zácpě a průjmu
  • prevence rakoviny a aterosklerózy
  • stimuluje peristaltiku střev, zvyšuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a zmírnění příznaků zácpy
  • prospívá střevní mikroflórě 
  • působí proti hemeroidům
  • přispívá i k redukci hmotnosti tím, že zabraňuje absorpci lipidů
  • podporuje metabolismus
  • močopudný účinek
  • působí  proti šedému zákalu či noční slepotě
  • působí proti předčasnému stárnutí buněk a pokožky
  • zlepšuje kvalitu spánku a má pozitivní účinek na pleť
  • zdroj draslík (vazodilatátor) - přispívají ke snížení tlaku, proto toto ovoce je velmi dobré pro zdraví srdce
  • urychluje a podporuje spalování tuků a je vhodné při redukčních dietách
Z kaki se vyrábí i šťávy, marmelády a želé. Kaki koupené v obchodě se konzumuje pouze měkké a zářivě oranžové barvy, tvrdý plod není ještě zralý.. Kaki se neloupe a důkladném omytí se přímo konzumuje.
 
Použití: pro přímou konzumaci, do smoothie, salátů, jogurtů a musli
 
Zobrazit více Zabalit
Loading...