Kakaový prášek

kakaový prášek se získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional  lisováním kakaových bobů za studena. Při lisování se Kakaové boby, čokoládakakaové boby zpracovávají tak, aby byli zachovány klíčové vitamíny, minerály, antioxidanty a především enzymy, které se ničí při teplotách nad 40°C. Zároveň si takto upravený kakaový prášek zachovává chuťové vlastnosti a vůni kakaových bobů. Kakaový prášek i kakaové boby májí více antioxidantů, omega kyselin a flavonoidů než např. borůvky, červené víno, černý nebo zelený čaj. Kakaový prášek je bohatý na  minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Čokoláda obsahující více jak 70% kakaa je považována za kvalitní.

  • stimuluje uvolňuje svalstvo
  • rozšiřuje cévy a společně s hořčíkem a vitamíny řady B příznivě ovlivňují centrální nervový systém
  • podporuje pozitivní, mladistvou a jasnou mysl, má stimulující a povzbuzující účinky
  • syrový kakaový prášek je skutečným antidepresivem
  • přírodní afrodisiakum
  • slouží jako vynikající prostředek na doplnění energie a vitality
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • silný antioxidant
  • velké množství hořčíku a železa
  • vhodný pro vegetariány, sportovce a clean eating
  • pomáhá proti stárnutí
  • zmírňuje deprese ( neurotransmitery - serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu )
  • posiluje činnost mozku díky vitaminu B
  • pomáhá snižovat váhu a spaluje kalorie
  • při zvýšené horečce
  • snižuje cholesterol
  • při anémii
  • při srdečních problémech
  • proti únavě
  • zdroj volných radikálů
  • nepražený jako součást paleo a RAW stravy
  • podporuje optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol ( díky flavonoidům)

Hořká čokoláda a její účinky na zdraví

kvalitní sysokoprocentní čokoláda ( 75% a více procent) obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a žádný ztužený tuk

  • zdroj velkého množství minerálních látek (hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor)
  • mírní úzkost a působí antidepresivně
  • chrání cévy
  • působí proti únavě
  • přírodní afrodisiakum
  • oddaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje vznik endorfinů v mozku
  • snižuje srážlivost krve

Kde koupit kakaový prášek?

Tip: Rozpuštěním v horkém plnotučném mléce získáme vynikající voňavou horkou „čokoládu”.

Použití kakaového prášku: ideální do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků, pudingu, zmrzliny, pudingu

Upozornění: vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Skladování: neprodyšná uzavřená nádoba, na suchém místě se stálou teplotou, kakao rychle absorbuje vlhkost

Produkty s obsahem kakaa:

Kakaovo mandlový koktejl - 2 porce

Tenhle krémový lahodný koktejl je plný paleo superpotravin
  • 300g nakrájených banánových plátků ( 2-3 banány )
  • 10g kakaového prášku - 1 polévková lžíce ( nejlépe nepraženého )
  • 30g mandlového másla 
  • 5g vanilkového extraktu
  • 250ml kokosového nebo madlového mléka
  • 60-120ml ledové vody
  • 2-3 g mleté skořice
  • 60g kostek ledu
  • půl lžíce medu
Smíchejte všechny uvedené ingredience důkladně v mixéru. Vodu přidejte 60ml, pokud chcete mít koktejl řidší přidejte dalších 60ml a rozmixujte.
TIP do koktejlu můžete přidat hrst špenátových listů nebo lžičku spiruliny.

Jak používat kakaový prášek na čokoládovou masáž

  1. Připravte si 20 g kakaového prášku.
  2. Prášek vmíchejte do 50 ml masážního oleje
  3. Aplikujte na tělo pacienta.
  4. Po ukončení masáže osprchujte klienta teplou vodou.

Kávu pijte pouze bez mléka, protože může dřaždit slinivku a po delší době může způsobit až zánět slinivky. Vhodnější je cikorka ( je výživná a má čístící tlusté střevo jako kefír). Není vhodné kombinovat kávu s alkoholem. (alkohol v malém množství čístí krev)

Osvěžující nápoj Aztéků s kakaovým práškem

zobrazit více..
Loading...