Jalovčinky
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo modré bobule jalovce - jalovčinky dozrávají po 2 letech, sklízí se na podzin v záží a říjnu a jsou mírně jedovaté. Plody jalovce (jalovčinky) jsou zdrojem flavonoidů, silic, tříslovin, vitamínu C
- tinktura z jalovce (zdravější varianta na detoxikaci Plodyažívacího traktu)
Jalovčinky a jejich účinky na zdraví:
- dezinfekční účinek na trávící ústrojí
- podporují metabolismus
- sušené pobule se používají jako koření
- regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze
- harmonizují krevní cukr
- působí protizadržování vody v těle a tím mírní otoky v těle
- podporuje obranyschopnost organismu
- pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizují jedy
- více
Použití: koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa ( na divoko ) zvěřiny i kysaného zelí.
Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní
Upozornění: bobule jsou jedovaté a při předávkování může dojít k otravě, nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy
Jak připravit jalovcový čaj:
rozdrtíme 2-3 jalovčinky v hmoždíři a zalijeme 250ml vody a necháme louhovat 5 min a následně scedíme.
zobrazit více..
Loading...