Jáhly

Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa (malé žluté kuličky) a patří mezi nejstarší plodiny, protože jsou výživné a lehce stravitelné. Jáhly jsou zdrojem sacharidů, proteinů, tuků, vlákniny, kyseliny křemičité, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9) a minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku). Jáhly jsou dle TČM zásaditou potravinou se zahřívacím účinkem.

  • jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky

Jáhly a jejich účinky na zdraví:

  • jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové
  • mají pozitivní účinky na zažívací trakt, slinivku břišní, žaludek a slezinu
  • prospívají při rekonvalescenci a vysoké psychické a fyzické zátěži
  • prospívají při žaludečních potížích
  • prospívají zraku
  • mírný diuretický účinek, pomáhají při čištění ledvin
  • přirozeně bezlepková obilovina - vhodná pro celiaky
  • působí proti překyselení organismu
  • prospívají resilienci a odolnosti
  • čistí střeva a zažívací trakt od toxinů (vláknina)
  • pomáhají při regeneraci, rekonvalescenci a vyčerpanosti
  • zdroj elektrolytů (draslík, hořčík)
  • při anémii (železo)
  • prospívají vlasům a nehtům (křemík) - při třepení vlasů a nehtů
  • nízký glykemický index (60)
  • prospívají zdraví zubů, vlasů a nehtů (křemík)
  • podporují zacelení ran a elasticitu kůže (křemík)
  • protizánětlivé účinky, podporují i hojení ran
  • odvar z neloupaného prosa dříve využívali k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení

Jáhly, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Použití: Od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Porkmy mohou být jak na slano, tak na sladko. Příprava: Je třeba jáhly spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujeme 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15-20 minut a poté je nechte chvíli odstát.

zobrazit více..
Loading...