Jablečný ocet

Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje  jablečný pektin, antioxidanty, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7),  vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.

Jak se vyrábí jablečný ocet?  Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace. Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.

Jablečný ocet a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
  • snižuje škodlivou hladinu LDL, reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů
  • jablečný ocet  a jeho příjem zlepšuje citlivost buněk na inzulín v těle tím předchází diabetu 2 typu
  • přírodní protibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
  • vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1)
  • posiluje odolnost a resilienci
  • protioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
  • mírní nepříjemné projevy menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení, bolesti hlavy a infekce močových cest nebo ztuhlé klouby
  • má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi (obsahu draslíku tiší bolesti a ztuhlost kloubů)
  • pomáhá na křečové žíly
  • prospívá při angíně i astmatu
  • k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
  • posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí, štěpí tuky a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat také účinky radioaktivního záření
  • používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů)
  • dá se využít i pro oplachy na vlasovou pokožku postiženou lupy, „kyselé pH a zároveň šetrné vlastnosti likvidují kvasinky, a tím mírní lupovitost" (vlasy umyjte, jak jste zvyklí, poté přelijte šálkem vody smíchané se dvěma lžícemi jablečného octa, směs vmasírujte do pokožky hlavy, nechte působit dvě minuty a opláchněte, provádějte dvakrát týdně, dokud lupy nezmizí)
  • vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
  • podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
  • je spojenec během boje s trávicími těžkostmi (bolesti žaludku, křeče, pocit plnosti a nebo nadýmání)
  • jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
  • podporuje očistu těla, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek
  • podporuje uvolňování vápníku z potravy
  • má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
  • pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
  • odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
  • preventivně působí proti zánětům dásní
  • působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom, po šesti až osmitýdenní kúře je schopen regulovat střevní flóru a následně působit proti bakteriím
  • má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
  • používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
  • při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
  • na odstranění bradavic (na tampón přiložit přes celou noc)
  • zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
  • dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
  • v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
  • čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjte důsledně vodou
  • používá se jako konzervační prostředek na potraviny
  • působí jako odpuzovač mravenců (rodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa
  • působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
  • prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
  • vhodný na trudovitost (akné) a rozšířené póry (roztok jablečného octu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
  • díky vysokému obsahu vitaminů je po smíchání s vodou vhodný i do pleťových masek nebo odličovacích vod,“ potvrzuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK (smíchejte stejné díly jablečného octa a vody, přidejte trochu medu a naneste na pokožku postiženou akné. Před opláchnutím nechte působit 15 minut, provádějte jednou denně, dokud se situace nezlepší)
  • prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
  • zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu
  • Jablečný ocet používal již Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem, byl také zaznamenán u starých Egypťanů, Babyloňanů, Řeků a Římanů, jsou v něm ale také zmínky v bibli a byl používán i ve středověku

Použití: na dochucení pokrmů (do salátů, dresinků, marinád)

Dávkování: 1 - 2 polévkové lžíce do sklenice vody

Chuť: má specifickou vůni a chuť je kyselá, působí zásadotvorně (vyrovnává pH organismu) podobně jako balzamikový olej

Jak si vyrobit jablečný ocet?

Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu, nebo vést k zažívacím potížím, pálení žáhy, nadýmání a nevolnosti

Tipy na použití: na kožní problémy nebo po spálení při opalování - koupel (jeden hrnek octa na vanu) a uleví sám

  • při úklidu domácnosti: čištění dřezu, toalety anebo koupelny

Jak připravit léčivý antibiotický nápoj

V menší misce si smíchejte všechny ingredience a přelijte na závěr jablečným octem. Dobře směs promíchejte a vlijte ji do uzavíratelné nádoby. Dva týdny nechte nápoj na chladném a suchém místě. Několikrát denně jej protřepejte. Po čtrnácti dnech roztok sceďte a konzumujte v množství jedné lžíce na den. Nápoj není nutné skladovat v lednici. Opatrně s popíjením, směs je opravdu velmi kořeněná a ostrá. Po polknutí roztoku snězte ideálně kousek pomeranče, či jiného citrusu. Tím zmírníte pálivost. Nápoj rozhodně neřeďte ve vodě, tím byste snížili jeho účinnost. Popíjet tuto směs mohou jak těhotné ženy, tak i děti, jelikož vše je čistě přírodní a netoxické.

Než se pustíte do přípravy nápoje, nasaďte si pro jistotu rukavice. Pracovat budete totiž i s feferonkami. Potřebné ingredience:

  • 700 mililitrů jablečného octa
  • 1 šálku jemně nasekaného česneku
  • 1 šálku najemno pokrájené cibule
  • 2 čerstvé feferonky jemně nasekané
  • 1 šálku mletého zázvoru
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 2 lžíce mleté kurkumy

zobrazit více..
Loading...