Jablečná šťáva

jablka patří mezi nejkonzumovanějším tuzemské ovoce, z padaných nebo méně kvalitních odrůd jablek se vyrábí mošť. Jablka jsou zdrojem vitamínu C, vlákniny, sacharidů, pektinu a dalších tělu prospěšných látek.
 

Výrobky z jablečné šťávy:

  • Jablečný mošt - 100% za studena lisovaná šťáva z jablek (může být odfiltrovaná dužina)
  • Jablečný džus - chemicky upravená nebo kombinovaná (s jinou šťávou) šťáva z jablek (přislazený, přikyselený, chemicky konzervovaný)
  • Jablečný víno - cíder (alkoholický nápoj vyrobený kvašením jablečného moštu)

Jak si vyrobit domácí cíder?

z jablek, které nejsou zasažené zádnou plísní vylisujeme za studena přírodní šťávu, kterou nalijeme do čisté kvasné nádoby (demižón) a uzavřeme kvasnou zátkou. Nepřidáváme žádnou přísadu, kvašení můžeme urychlit přidáním kvasnic (vhodné jsou pivovarské). Po dvou měsících (spíš ještě o něco déle) přelijeme nápoj do další čisté nádoby, necháme ho ještě pár dní dozrát a můžeme konzumovat. Nápoj vydrží několik měsíců.
 
Zobrazit více Zabalit
Loading...