Jablečný ocet

Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.

Jak se vyrábí jablečný ocet? Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace (nechává se kvasit ve dřevěných kádích). Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.

  • jablečný ocet byl zaznamenán již u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Je známo, že Kryštof Kolumbus na svých lodích převážel celé barely jablečného octa jako prevenci proti kurdějím.

Jablečný ocet a jeho účinky:

  • tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
  • jablečný ocet a jeho příjem zlepšuje citlivost na inzulín v těle tím předchází diabetu 2 typu
  • přírodní protibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
  • vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1, nebo roztok připravený z 1/4 litru vlažné vody a pěti lžic jablečného octa je výborné kloktadlo na bolesti v hrdle )
  • posiluje odolnost a resilienci
  • při chronické únavě (3 lžíce medu a stejné množství octa vás v krizi trochu "nakopne", dopřejte si lžíci elixíru před spaním)
  • protioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
  • má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi
  • pomáhá na křečové žíly (postižená místa každý večer masírujte čistým octem z jablek)
  • prospívá při angíně i astmatu
  • k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
  • posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, 
  • pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
  • potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí
  • používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů), působí proti padání vlasů (hřeben namočte do jablečného octa)
  • vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
  • podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
  • jablečný ocet spojován se zrychlením metabolismu a snazším spalováním tuků 
  • jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
  • podporuje očistu těla, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek (do sklenky dejte asi jeden centimetr tekutého jablečného pokladu a zalijte desetinásobkem vody. Oslaďte lžičkou medu a užívejte maximálně třikrát denně)
  • při nadýmání, průjmu, pocitu plnosti a bolesti v krku. Dejte do 1 l vody 1 lžíci octa, namočte v ní kousek látky, vyždímejte a přiložte na bolestivé místo. Zábal uvolňuje křeče a působí protizánětlivě
  • při bolestech kloubů, připravte si koupel, která je zmírní: do vody teplé 38 °C přidejte 1 šálek bio jablečného octa. Koupejte se v ní 30 minut a případně připouštějte postupně teplou vodu. Alternativou je směs z 1 lžíce jablečného octa a 1 lžíce olivového oleje, kterou promasírujte klouby.
  • podporuje uvolňování vápníku z potravy
  • má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
  • preventivně působí proti zánětům dásní
  • působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom
  • jablečný ocet bojuje proti škodlivým střevním bakteriím účinně, a reguluje tak zažívání
  • snižuje hladinu "špatného" cholesterolu a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Proto byste denně měli pít sklenici vody se lžičkou jablečného octa. 
  • reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů
  • má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
  • používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
  • při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
  • při popáleninách (potření neředěným jablečným octem přestane bolet a pokožka se zklidní)
  • na odstranění plísně na nohách a bradavice (na tampón přiložit přes celou noc) i při popáleninách, smíchejte 4 lžíce octa s 1 lžící soli a několikrát denně potřete postižená místa kouskem vaty namočené v tomhle roztoku. Kyselá tekutina ale čistí i pleť a zmírňuje akné. Když nanesete ocet vatovou tyčinkou na pleť, pupínky se vysuší a zároveň vydezinfikují
  • odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
  • octové zábaly zmírňují bolest namožených svalů, otoky a pohmožděniny
  • vhodný na trudovitost (Akné) a rozšířené póry (roztok jablečného octu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
  • prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
  • zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
  • dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
  • v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
  • čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjte důsledně vodou
  • používá se jako konzervační prostředek na potraviny
  • působí jako odpuzovač mravenců (vodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa
  • působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
  • prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
  • zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu

Použití: na dochucení pokrmů

Dávkování: 1 - 2 polévkové lžíce do sklenice vody

  • nejlepší variantou je zakomponovat jablečný ocet například do salátů. Jednak získáte nízkokalorický dresing, jednak spolu s ním dodáte tělu další důležité živiny (vitaminy, minerály, vlákninu).

Upozornění: Kolik jablečného octa tělu dodávat? Odborníci se shodují, že byste neměli konzumovat víc než 2 lžíce denně. Přeci jen je ocet kyselinou, takže může způsobovat například podráždění žaludku, naleptání sliznic, podráždění jícnu (a pálení žáhy) nebo narušení zubní skloviny. Zkrátka nic se nesmí přehánět.

Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. 

Jak si vyrobit jablečný ocet?


Zdroj: https://www.idnes.cz/jenproholky/jidlo/vyhody-jablecneho-octa.A200422_103132_jph-jidlo_pet 


Zobrazit více Zabalit
Loading...