Jablečný ocet
Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.
Jak se vyrábí jablečný ocet? Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace (nechává se kvasit ve dřevěných kádích). Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.
- jablečný ocet byl zaznamenán již u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Je známo, že Kryštof Kolumbus na svých lodích převážel celé barely jablečného octa jako prevenci proti kurdějím.
Jablečný ocet a jeho účinky:
- tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
- jablečný ocet a jeho příjem zlepšuje citlivost na inzulín v těle tím předchází diabetu 2 typu
- přírodní protibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
- vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1, nebo roztok připravený z 1/4 litru vlažné vody a pěti lžic jablečného octa je výborné kloktadlo na bolesti v hrdle )
- posiluje odolnost a resilienci
- při chronické únavě (3 lžíce medu a stejné množství octa vás v krizi trochu "nakopne", dopřejte si lžíci elixíru před spaním)
- protioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
- má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi
- pomáhá na křečové žíly (postižená místa každý večer masírujte čistým octem z jablek)
- prospívá při angíně i astmatu
- k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
- posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění,
- pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
- potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí
- používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů), působí proti padání vlasů (hřeben namočte do jablečného octa)
- vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
- podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
- jablečný ocet spojován se zrychlením metabolismu a snazším spalováním tuků
- jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
- podporuje očistu těla, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek (do sklenky dejte asi jeden centimetr tekutého jablečného pokladu a zalijte desetinásobkem vody. Oslaďte lžičkou medu a užívejte maximálně třikrát denně)
- při nadýmání, průjmu, pocitu plnosti a bolesti v krku. Dejte do 1 l vody 1 lžíci octa, namočte v ní kousek látky, vyždímejte a přiložte na bolestivé místo. Zábal uvolňuje křeče a působí protizánětlivě
- při bolestech kloubů, připravte si koupel, která je zmírní: do vody teplé 38 °C přidejte 1 šálek bio jablečného octa. Koupejte se v ní 30 minut a případně připouštějte postupně teplou vodu. Alternativou je směs z 1 lžíce jablečného octa a 1 lžíce olivového oleje, kterou promasírujte klouby.
- podporuje uvolňování vápníku z potravy
- má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
- preventivně působí proti zánětům dásní
- působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom
- jablečný ocet bojuje proti škodlivým střevním bakteriím účinně, a reguluje tak zažívání
- snižuje hladinu "špatného" cholesterolu a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Proto byste denně měli pít sklenici vody se lžičkou jablečného octa.
- reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů
- má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
- používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
- při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
- při popáleninách (potření neředěným jablečným octem přestane bolet a pokožka se zklidní)
- na odstranění plísně na nohách a bradavice (na tampón přiložit přes celou noc) i při popáleninách, smíchejte 4 lžíce octa s 1 lžící soli a několikrát denně potřete postižená místa kouskem vaty namočené v tomhle roztoku. Kyselá tekutina ale čistí i pleť a zmírňuje akné. Když nanesete ocet vatovou tyčinkou na pleť, pupínky se vysuší a zároveň vydezinfikují
- odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
- octové zábaly zmírňují bolest namožených svalů, otoky a pohmožděniny
- vhodný na trudovitost (Akné) a rozšířené póry (roztok jablečného octu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
- prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
- zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
- dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
- v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
- čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjte důsledně vodou
- používá se jako konzervační prostředek na potraviny
- působí jako odpuzovač mravenců (vodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa
- působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
- prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
- zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu
Použití: na dochucení pokrmů
Dávkování: 1 - 2 polévkové lžíce do sklenice vody
- nejlepší variantou je zakomponovat jablečný ocet například do salátů. Jednak získáte nízkokalorický dresing, jednak spolu s ním dodáte tělu další důležité živiny (vitaminy, minerály, vlákninu).
Upozornění: Kolik jablečného octa tělu dodávat? Odborníci se shodují, že byste neměli konzumovat víc než 2 lžíce denně. Přeci jen je ocet kyselinou, takže může způsobovat například podráždění žaludku, naleptání sliznic, podráždění jícnu (a pálení žáhy) nebo narušení zubní skloviny. Zkrátka nic se nesmí přehánět.
Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu.
Jak si vyrobit jablečný ocet?
Zdroj: https://www.idnes.cz/jenproholky/jidlo/vyhody-jablecneho-octa.A200422_103132_jph-jidlo_pet