Hrušky

Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit před kouzly, démony, před ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život. Hrušky patří mezi nejzdravější ovoce, obsahují totiž vitaminy A, B1, B2, B3, B6 a C.

  • hrušky obsahují až 80 % vody
  • nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní

Hrušky a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • Brainfood
  • podporují očistu těla, trávení a peristaltiku střev
  • příznivě ovlivňují činnost střev (díky obsahu balastních látek)
  • zdroj elektrolytů
  • mají nízký glykemický index (38)
  • působí proti vnějšímu tlaku
  • podporují obranyschopnost organismu
  • prospívají při tuhé stolici, dobře zasytí a jsou zdrojem vlákniny
  • http://suseneplody.webnode.cz/susene-plody/hrusky/

Použití: pro přímou konzumaci, sušené hrušky jsou vedle křížal – sušených jablek – oblíbená pochoutka

Hrušková tinktura

Hrušky očistíme, přidáme cukr, přilijeme alkohol a postavíme na tmavé chladné místo. Tam směs necháme tři, čtyři týdny. Přes pláténko přelijeme do čistých sklenic. Poté používáme pár kapek denně pro posílení imunity.

  • 1 kg hrušek
  • 1 litr 70% alkoholu
  • 30 dkg cukru
  • polovina vanilkového lusku
  • 4 hřebíčky

Hrušková povidla

Hrušky dobře umyjeme a vyjmeme z nich jádřince. Poté je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme odležet přes noc. Druhý den k nim můžeme a nemusíme – pokud nemáme rádi – přidat skořici. Na mírném ohni přivedeme k varu a poté vaříme do zhoustnutí, přidáme kávovou lžičku pomůcky ke konzervování, plníme do dobře vymytých sklenic, klademe dnem vzhůru, a tak je necháme až nám vychladnou.

  • 1 kg hrušek
  • 300 gramů cukru
  • pomůcka ke konzervování

Hruškový nápoj s alkoholem

Do hrnce dáme 500 ml červeného vína, šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Vše poté přivedeme k varu. Víno s kořením provaříme cca deset minut a poté do směsi vložíme oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky. Ty povaříme asi 15 minut s tím, že je ve víně otáčíme. Jakmile jsou měkké, hrušky vyjmeme a servírujeme přelité svařeným vínem. To nám udělalo pěknou dobrou omáčku. Části hrušek lze podávat se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

zobrazit více..
Loading...