Hrušky
Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit před kouzly, démony, před ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život. Hrušky patří mezi nejzdravější ovoce, obsahují totiž vitaminy A, B1, B2, B3, B6 a C.
- hrušky obsahují až 80 % vody
- nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní
Hrušky a jejich účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- Brainfood
- podporují očistu těla, trávení a peristaltiku střev
- příznivě ovlivňují činnost střev (díky obsahu balastních látek)
- zdroj elektrolytů
- mají nízký glykemický index (38)
- působí proti vnějšímu tlaku
- podporují obranyschopnost organismu
- prospívají při tuhé stolici, dobře zasytí a jsou zdrojem vlákniny
- http://suseneplody.webnode.cz/susene-plody/hrusky/
Použití: pro přímou konzumaci, sušené hrušky jsou vedle křížal – sušených jablek – oblíbená pochoutka
Hrušková tinktura
Hrušky očistíme, přidáme cukr, přilijeme alkohol a postavíme na tmavé chladné místo. Tam směs necháme tři, čtyři týdny. Přes pláténko přelijeme do čistých sklenic. Poté používáme pár kapek denně pro posílení imunity.
- 1 kg hrušek
- 1 litr 70% alkoholu
- 30 dkg cukru
- polovina vanilkového lusku
- 4 hřebíčky
Hrušková povidla
Hrušky dobře umyjeme a vyjmeme z nich jádřince. Poté je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme odležet přes noc. Druhý den k nim můžeme a nemusíme – pokud nemáme rádi – přidat skořici. Na mírném ohni přivedeme k varu a poté vaříme do zhoustnutí, přidáme kávovou lžičku pomůcky ke konzervování, plníme do dobře vymytých sklenic, klademe dnem vzhůru, a tak je necháme až nám vychladnou.
- 1 kg hrušek
- 300 gramů cukru
- pomůcka ke konzervování
Hruškový nápoj s alkoholem
Do hrnce dáme 500 ml červeného vína, šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Vše poté přivedeme k varu. Víno s kořením provaříme cca deset minut a poté do směsi vložíme oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky. Ty povaříme asi 15 minut s tím, že je ve víně otáčíme. Jakmile jsou měkké, hrušky vyjmeme a servírujeme přelité svařeným vínem. To nám udělalo pěknou dobrou omáčku. Části hrušek lze podávat se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.