Hruška
Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit před kouzly, démony, před ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Z minerálních látek pak především draslík, sodík, fosfor, jód, zinek, bór, vápník, hořčík, železo a fosfor.
- hrušky obsahují až 80 % vody
- nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní
Hrušky a jejich účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- prodporují mozkové funkce
- podporují očistu těla, vážou na sebe těžké kovy, působí proti dně (snižují hladinu kyseliny močové)
- příznivě ovlivňují činnost střev (díky obsahu balastních látek) a prospívají žaludku při zpomaleném trávení (obsahují hodně vody
- podporují trávení a peristaltiku střev
- působí žlučopudně, příznivě ovlivňují žaludeční potíže, rychle se dostávají do tlustého střeva, kde pomáhají likvidovat hnilobné procesy, a mírní tak křeče i plynatost
- zdroj elektrolytů
- draslík je dobré zařadit při zavodnění organismu, snižuje totiž hladinu sodíku v těle a na něj vázané molekuly vody
- díky draslíku pomáhají hrušky zpevňovat cévy a brání v nich hromadění vápníku, doporučují se proto při chorobách krevního oběhu a pro své diuretické vlastnosti i při vysokém tlaku
- mají nízký glykemický index (38)
- působí proti vnějšímu tlaku
- podporuje krvetvorbu a je zdrojem kyseliny listové
- podporují obranyschopnost organismu (vitamin C, Flavonoidy)
- prospívají při tuhé stolici, dobře zasytí a jsou zdrojem vlákniny
- vhodné při menopauze,díky významnému obsahu boru, který napomáhá transportu vápníku do kostí
- díky tříslovinám a organickým kyselinám hrušky urychlují zcelování ran
- více
zobrazit více..