Hořčičný olej
Hořčičný olej se vyrábí lisováním hořčičných semínek za studena , získaný olej se může chlubit velkým množství živin a stopových prvků, má světle žlutou barvu a ostrou charakteristickou vůni hořčice. Hořčičný olej je bohatý na biologicky aktivní látky, enzymy, oleje, sliz, minerály mangan, selen, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, draslík a vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D.
Hořčičný olej a jeho účinky:
- podporuje imunitní sytém
- normalizuje metabolismus tuků
- prospívá trávícímu traktu, stimuluje proces trávení
- zlepšuje chuť k jídlu
- účinně zvlhčuje a vyživuje pokožku
- chrání pokožku před předčasným stárnutím
- antibakteriální a antimykotické vlastnosti
- stimuluje rychlejší hojení ran
- zlepšuje pružnost cév
- používá se k léčbě vlasů ( lupy, roztřepené konečky, suché vlasy )
- pozastavuje vypadávání vlasů a předčasné šedivění vlasů
- na masáže - odstranění napětí ve svalech a vazech
- při zánětech svalů a kloubů
- účinky antivirové, antibakteriální, antiseptické
- na kožní problémy, herpes- opar, ekzémy, lupénka, akné
- na suché a popraskané ruce
- antioxidant, zpomaluje stárnutí, úspěšně bojuje proti vzniku předčasných vrásek ( Vitamin E )
- pozitivně působí na nervový systém
- chrání před rakovinou
- zlepšuje reprodukční systém mužů a žen
- má příznivý vliv na funkci mužských a ženských reprodukčních orgán
- podporuje tvorbu spermatu
- prospívá při obezitě
- zvyšuje laktaci u kojících žen
- více o ůčincích hořčičného oleje
Kontraindikace: vnější použití - přecitlivělost kůže, intolerance na některé látky obsažené v hořčičném oleji, při chronickém onemocnění žaludku a trávicích žláz
Použití: pro teplou ( vaření, smažení ) i studenou kuchyni ( různých salátů s čerstvou zeleninou a bylinkami ), na ryby a obiloviny, pro péči o pleť a vlasy. Hořčičný olej je hodný i pro kojící a těhotné ženy
Skladování: po otevření nejlépe skladovat v lednici