Hořčice setá
Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a k nám se dostala z jižní Evropy či západní Asie. Její semena se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství. Hořčičná semínka jsou zdrojem omega 3 a 6, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E, K, vápníku, železa, draslíku, manganu, mědi, zinku a především selenu. Rostlina je vzhledově podobná řepce olejce má také žluté kvety, lusky obsahují semena, která se suší. Semena hořčice seté mají bílou až žlutou barvu a mírnou chuť, proto se z nich po umletí vyrábějí klasické omáčky. Hořčice černá je mnohem pálivější a využití nachází jako součást kořenících směsí pro nakládání masa.
- hořčičné semínko
- hořčičný olej
- mletá hořčičná semínka
Hořčičná semínka a jejich účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj bílkovin a vlákniny
- zdroj zdravých tuků omega 3 a 6
- podporují mozkové funkce a vyživují ho
- zdroj vitamínů skupiny B
- zdroj elektrolytů (draslík, vápník)
- prospívají zažívacímu traktu a povzbuzovač a urychlovač trávení
- jsou oblíbená v indické kuchyni pro ostrou chuť
- prokrvují zažívací ústrojí a zvyšují tvorbu slin
- pomáhají při tuhé stolici a plynatosti
- podporují přirozenou očistu těla (vláknina)
- posilují játra a žlučník
- dochucovadlo pokrmů
- snižují hladinu LDL
- prospívají zraku (zdroj leteinu a beta karotenu)
- zdroj protioxidantů, působí proti volným radikálům a starnutí buněk
- močopudné účinky
- podporují zdraví kostí, vlasů a pokožky
- prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- prevence řídnutí kostí, chudokrevnosti
- vhodné při respiračních obtížích
- více
Hořčice setá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Celá semínka hořčice se používají jako koření (mletá semínka skvěle zvýrazní chuť všech slaných jídel a dodají příjemnou pikantnost nakládané zelenině), při konzervaci zeleniny, do marinád, kořenících směsí.
Skladování semínek hořčice: suché, temné místo v uzavřených nádobách.