Hnědá rýže
Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější
než bílá rýže. Obsahuje vitamíny E, PP, skupiny B ( thiamin ( B1 ), riboflavin ( B2 ), niacin ( B3 ) a vitamin B6 ), minerály fosfor ( největší zdroj ), draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síru, ve stopovém množství - železo, mangan, zink, křemík, hliník, měd, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód. Dále je rýže zdrojem vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků ( nenasycených mastných kyselin ), 8 esenciálních aminokyselin.

Hnědá rýže a její účinky:
- snižuje hladinu cholesterolu
- brainfood - podporuje nervový systém ( podporuje inteligenci a zlepšuje paměť )
- dodává tělu energii
- zlepšuje krevní oběh a ledviny
- snižuje vysoký krevní tlak
- dobře zasytí, lehce stravitelná
- skvělá pro redukční diety
- zdroj vitamínu B15 (antistresový vitamin)
- zdroj proteinů
- působí proti průjmu
- prospívá spánku
- zlepšuje vzhled pleti a vlasů
- u kojících matek zvyšuje produkci mléka
- čistí tkáň kloubů
- společně se zeleninou, luštěninami a celozrnnými pšeničnými produkty chrání před chronickou zácpou
- odstraňuje toxiny
- posiluje imunitní systém
- mírní pálení žáhy
- podporuje trávení
- podporuje obnovu vodní bilance v těle
- pomáhá odstranit otoky
- neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki a vegany
- snižuje zvýšenou kyselost v žaludku
- podporuje obnovu střevní mikroflóry
- eliminuje nadbytečná ložiska soli
- inhybuje růst rakovinových buněk díky obsahu gama orizeinu
- více
Příprava hnědé rýže: trvá déle než u bílé rýže, cca 25-30 min. Pro lepší chuť doporučujeme namočit přes noc do studené vody. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků.
Použití: jako bílá rýže, do salátů jako příloha, do polévek, snídaňových směsí...
Hnědou rýži?
Druhy rýže:
- bílá rýže natural
- bílá rýže basmati
- hnědá rýže natural
- hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
- parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
- Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B
zobrazit více..
Loading...