Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba, která parazituje na některých dřevinách a je nazývána jako "elixír věčného mládí". Hlíva ústřičná je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), C, D, K, enzymů, aminokyselin, vlákniny, statinů, proteinů, beta-glukanů, mastných kyselin, vitamínů (železo, zinek, draslík, fosfor, selen, jód, a bór). Posiluje odolnost, přírodní protibiotikum, příznivě působí na peristaltiku střev, podporuje regeneraci buněk, působí preventivně proti respiračním potížím.
Hlíva ústřičná a její účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje peristaltiku střev a prospívá při čištění střev
- superpotravina, zpomaluje proces stárnutí
- odstraňuje toxické látky (vláknina)
- přírodní protibiotikum (beta-glukany)
- při zánětech kloubů a kožních onemocněních
- podporuje játra, ledviny a slinivku
- přispívá k udržení hladiny pH (chitosan), brzdí vstřebávání LDL a urychluje metabolismus
- snižuje hladinu cukru v krvi
- hlíva ústřičná se kombinuje s rakytníkovým olejem (zdroj energie, vitality,posílení resilienci)
- podporuje obranyschopnost organismu
- podporuje snižování a harmonizaci vysokého krevního tlaku
- působí proti vnějšímu tlaku, melancholii a zmírňuje únavu
- pomáhá uvolňovat ztuhlost šlach, kostí a svalů
- podporuje regeneraci buněk
- podporuje tvorbu červených krvinek (při chudokrevnosti)
- zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu
- podporuje proces hubnutí díky obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií
- má antibakteriálními, antimykózními a antivirovými účinky (působí proti virů, bakteriím a plísním)
- více
Hlíva ústřičná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Pěstování hlívy ústřičné v domácích podmínkách:
- pěstujeme na pytlích slámy
- pěstování na čerstvě nařezaných vlhkých špalcích např. bukového dřeva
potřebujeme řezaná pšeničná, žitná nebo řepková sláma (sláma ječná a ovesná je méně vhodná, špatně přijímá vodu) nebo pazdeří; PE (polyetylénové) pytle, sadba příslušné hlívy; horká voda od 70 °C až po 80 °C., mistnost s teplotou 8-20°C
Výskyt: roste od léta do zimy na starých listnatých stromech
Použití: v kuchyni, usušená a rozemletá se používá jako koření, na výrobu, tinktur, mastí