Hlávkové zelí
p>Hlávkové zelí je pikantní hlávková zelenina, která je zdrojem flavonoidů, vitaminu C, K a síry.
Hlávkové zelí a jeho účinky:
- čistí krev
- pomáhá při hubnutí
- je zdrojem vitaminu K, který se stará o dodávky vápníku do kostí, chrání před zlomeninami a osteoporózou
- pravidelná konzumace syrového zelí čistí žaludek a střeva od škodlivých zbytků trávené potravy
- díky flavonoidům výrazným způsobem snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby
- sloučenina anthokyan přítomná v listech této zeleniny potlačuje zánětlivé procesy
- vysoký obsah polyfenolů, které brání nadměrnému hromadění krevních destiček a snižují tak krevní tlak
- působí také na krvetvorbu a díky vitaminu K zlepšuje srážlivost
- účinný detoxikační prostředek, který odstraňuje z jater a krve škodlivé látky
- díky vysokému obsahu síry zlepší vzhled pleti, vlasů i nehtů, protože podporuje tvorbu keratinu, odbourává akné a vyhlazuje vrásky
Použití zelí: kysané (knedlo-vepřo-zelo), tak i syrové, případně blanšírované
zobrazit více..