Hlávkové zelí

p>Hlávkové zelí je pikantní hlávková zelenina, která je zdrojem flavonoidů, vitaminu C, K a síry.

Hlávkové zelí a jeho účinky:

  • čistí krev
  • pomáhá při hubnutí
  • je zdrojem vitaminu K, který se stará o dodávky vápníku do kostí, chrání před zlomeninami a osteoporózou
  • pravidelná konzumace syrového zelí čistí žaludek a střeva od škodlivých zbytků trávené potravy 
  • díky flavonoidům výrazným způsobem snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby
  • sloučenina anthokyan přítomná v listech této zeleniny potlačuje zánětlivé procesy
  • vysoký obsah polyfenolů, které brání nadměrnému hromadění krevních destiček a snižují tak krevní tlak 
  • působí také na krvetvorbu a díky vitaminu K zlepšuje srážlivost 
  • účinný detoxikační prostředek, který odstraňuje z jater a krve škodlivé látky 
  • díky vysokému obsahu síry zlepší vzhled pleti, vlasů i nehtů, protože podporuje tvorbu keratinu, odbourává akné a vyhlazuje vrásky  

Použití zelí: kysané (knedlo-vepřo-zelo), tak i syrové, případně blanšírované

zobrazit více..
Loading...