Himalájská sůl jedlá

Himalájská jedlá růžová (díky obsahu železa) čistě přírodní jemně mletá minerální sůl s obsahem minerálů, nerafinovaná původem z Pákistánu (vznikla před více jak 200 miliony let krystalizací mořské soli překryté vrstvou lávy). Sůl (chlorid sodný je chemickou sloučeninou sodíku a chloru) je šetrně pomleta, usušena na slunci bez použití chemických procesů a bělení. Sůl (NaCl) se skládá ze 40 % sodíku a 60%  chlóru. Nadměrné solení není zdravé, proto je vhodné omezit ho na minimum nebo úplně. Sůl je totiž nebezpečná pro náš srdeční systém a škodí i mozku. Podle dat Českého statistického úřadu se v roce 2015 spotřeba soli v Česku pohybovala kolem 5,7 kg na osobu. Denně tak průměrný Čech zkonzumoval 15,6 g soli, což je téměř trojnásobek doporučovaného maxima.

  • bílá rafinovaná sůl obsahuje chlorid sodný a protispékavé a další chemické látky (nemají příznivý účinek na lidské zdraví), přidávaný jód je často syntetický (snižuje se schopnost těla sůl správně vstřebat)
  • himalájská růžová sůl je zdrojem přírodního jódu a dalších přírodních látek včetně např. vápníku, draslíku, hořčíku, měďi, fosforu, bromu, fosfou, železa, síry (kala namak).

Sůl má tři základní funkce:

  • ochucuje potraviny
  • konzervuje potraviny (podobně jako cukr nebo alkohol)
  • dodává tělu sodík a chlór (rafinovaná je obohacena jódem, který se delším skladováním ztrácí)

Největší solné doly na světě: Goderich v kanadském Ontariu a Khewra zhruba 160 km jižně od Islámábádu (Pakistán)

Himalájská růžová sůl a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

Zajímavost: Korejci, kteří mají jednu z nejvyšších spotřeb soli na světě a přitom je to národ s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje metabolické procesy v těle a podporuje lepší hydrataci v těle
  • podporuje stabilní pH buněk, upravuje pH v těle
  • snižuje výskyt svalových křečí
  • podporuje očistu těla od těžkých kovů
  • prodlužuje trvanlivost potravin (zejména masa a ryb)
  • přispívá k rovnováze prostředí v těle (vyrovnání hladiny zásad a kyselin)
  • díky obsahu železa přispívá ke krve tvorbě
  • prospívá nervové soustavě
  • je dobře vstřebatelná pro lidský organismus
  • zdroj elektrolytů, které podporují rovnováhu tekutin v těle
  • zabraňuje dehydrataci organismu díky obsahu elektrolytů
  • zlepšuje metabolismus, normalizuje rovnováhu vody a soli
  • vylučovací orgány (játra) nejsou přetěžovány zpracováním této soli
  • vhodná jako Paleo a RAW strava
  • při bolesti kloubů (teplé koupele v himalájské, soli z Mrtvého moře nebo epsomské soli)
  • podporuje zacelování řezných rán nebo škrábanců (potírání roztokem vody se solí)
  • používá se jako tělový peeling na odumřelou pokožku (zanechává hladkou a prokrvenou pokožku) - vnější použití
  • prospívá při léčbě trudovitosti, má vynikající čistící a exfoliační vlastnosti
  • proti bolestem v krku (kloktání slané vody)
  • podporuje rychlejší hojení menších ran a také je dezinfikuje (vnější použití)
  • dá se použít na přípravy zubní pasty společně s kokosovým olejem a kurkumou
  • dá se použít na odstranění mastnoty z vlasů (proplachování roztokem slané vody)
  • optimální dávka soli snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • prospívá pružnosti cév (pouze v příměřeném množství)
  • podporuje lepší absorpci vitamínů
  • koupele ve slané vodě očišťují tělo (himalájská, epsomská, grauberova, sůl z Mrtvého moře)
  • zvyšuje schopnost soustředění a podporuje ochranu ledvin
  • ionty sodíku a chlóru jsou nezbytné pro normální fungování pochodů v organismu
  • sůl uzemňuje (přitahuje duši do těla)
  • používá se při očistě kamenů
  • výplach dutiny ústní solí rozpuštěnou ve vodě, odstraňuje zápach z úst, eliminuje krvácení dásní, vytahuje hnis a zabíjí bakterie-opakujeme 3-4 x denně
  • solné krystaly himalájské soli obsahují 84 základních lidských živin, říká odborník na zdravou výživu Dr. Janet Starr
  • http://superpotraviny.webnode.cz/news/sk-sul/

Himalájská sůl růžová, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Projevy nedostatku soli v organismu:

  • nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé
  • pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr, tělo začne v tu chvíli uvolňovat více inzulínu, který zadržuje tuk a vzniká riziko nárůstu hmotnosti a rovněž rozvoje diabetu typu II
  • dehydratace organismu

Příznaky nadměrné konzumace soli:

  • pociťujete neustále žízeň, dehydratace se projevuje malátností, zvýšenou potřebou pít a v extrémních případech si můžete všimnout také slaného povlaku na ústech
  • kruhy pod očima, otoky prstů nebo kotníků, to všechno poukazuje na zadržování vody
  • citlivé svaly při sportu, jejich regenerace totiž vlivem spousty soli v těle neprobíhá ideálně a mohou vás delší dobu bolet
  • bolest hlavy
  • únava, celkové vyčerpání a ospalost
  • zvýšená konzumace soli vás bude nutit k častému močení, ledviny se snaží z těla nadbytek sodíku dostat pryč, proto často močíme

Nadměrná spotřeba soli vede k jeho akumulaci v těle. Samotné tělo může odstranit pouze 0,25 g chloridu sodného denně. A pro každý gram soli potřebujeme 23 g buněčné vody. Důsledkem je nerovnováha vody, dehydratace buněk, celulitida, žlučové kameny a kameny močového měchýře, dna, artritida a revmatismus. Na rozdíl od klasické soli obsahuje himalájská sůl všechny potřebné elektrolyty, které zabraňují dehydrataci.

Použití: himalájská sůl je zdravá náhrada bílé stolní soli na ochucení jídel, ale i jako koupelová sůl, na dochucení potravin, na koupele, očista minerálů

Maximální denní dávka: 2 - 5g

Kontraindikace:

Skladování: suché, temné místo v uzavřených nádobách

Permakultura: používá se proti mravencům (sype se na jejich cestičky)

Magie bylinek: uzemnění, očista, ochrana, navrací duši ke hmotě

Lidová pořekadla: sůl je špatný pán, ale dobrý sluha

Magie soli: kdo nepřijímá sůl, jeho duše se pomalu vzdaluje do jiných dimenzí, proto např. lidový mystik Artur Hermes nesolil, protože prý sůl váže duši silně ke hmotě

  • čarodejnice nejí sůl a dáběl ji nenávidí
  • sůl se používala při magických obřadech jako ochrana před zlými silami a kouzly
  • sůl navrací při zranění a totálním vyčerpání duši do těla
  • mletí, vaření a foukání soli bylo uměním germánských léčitelek

Signatura: je hydrofóbní a následně rekrystalizuje

  • je návyková a v nadměrném užívání škodí (zadržuje vodu v těla, dna, záněty, chronické záněty atd.)
  • nedostatek soli způsobuje chuť na cukr
  • dříve se sůl podávala nemocným zvířatům (aby se tzv. probudily)

Symbolika:

  • podle védské nauky je sůl symbolem moudrosti ( Mgr.Jan Kozák)
  • pohádka Sůl nad zlato (symbol lidové moudrosti)

Himalájská černá vulkamická sůl, black salt nazývaná kala namak:

Jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl s typickou vůni po vajíčkách růžovo šedé barvy.

Mořská sůl:

Mořská sůl je bohatá na prvky jako je sodík, hořčík, draslík, vápník, křemík a dokonce zlato a stříbro. Teplá voda s mořskou solí (můžete přidat i jedlou sodu) po ránu má řadu pozitivních účinků, ...více jakě?

  • sklenice teplé slané vody (může být s citrónem a se sodou) na vás po ránu zapůsobí pozitivně, zejména na lymfatický systém
  • má antibakteriální účinky
  • pročistí střeva od nežádoucích mikroorganismů
  • povzbudí trávení i metabolické procesy
  • působí také jako ústní voda (kloktání)
  • pokud nemáte jinou možnost, můžeme slanou vodou dezinfikovat drobné ranky

Jak vyrobit bylinkovou sůl z mořské nebo himalájské soli?

pro přípravu jsou nejvhodnější aromatické léčivé bylinky, např. petrželka, libeček, česnek, koriandr, pažitka, šalvěj, dobromysl, tymián, bazalka, saturejka, podléžka atd.. Lehce je pokrájíme a postupně přidáváme  mořskou nebo himalájskou sůl. Poměr bylinek a soli by měl být 4:1. Léčivé bylinky se solí krájíme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované jemnosti., případně bylinky třeme podobně jako strouček česneku (důležité je, aby se tekutina z bylinek se obsorbovala do soli). Hotovou směs necháme pár dní proschnout na pečícím papíře a skladujeme v uzavřených skleničkách v suchu a temnu.

Články o soli:

zobrazit více..
Loading...