Goji, kustovnice čínská
Goji, česky také kustovnice čínská (Lycium chinense, godži, goja, červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů goji. Je to způsobeno specifickým klimatem porůří Himalájí a dostakem kvalitní úrodné půdy. Goji - kustovnice čínská je pro svůj vyjímečný obsah vitaminů (provitamínu A, C, E, B1, B2, B3 a B6) minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, sodík, draslík, selen, zinek, mangan, germanium, fosfor), karotenoidů (beta-karoten, zeaxantin, lutein, lykopen a kryptoxantin), 18 aminokyselin a dalších pro tělo prospěšných látek právem označována za nejprospěšnější superpotravinu 21. století. Plod goji má světle červenou barvu a špičatý tvar, přičemž velikostí se podobá větším rozinkám.
Goji, kustovnice čínská a její účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- nezpracovaná superpotravina
- napomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a onemocnění trávicího traktu
- má nízký obsah kalorií a jsou přírodním zdrojem železa a vitaminu A
- podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí buněk (elixír mládí) společně s dostatečným pohybem a prostřednictvím eliminace vnějšího tlaku
- má příznivý vliv na játra a snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje sexuální apetit
- podporuje očistu organismu
- podporuje kvalitu vlasů, nehtů a kostí
- prospívá zdraví očí (zdroj karotenoidů)
- exotické superovoce podporuje mozkové funkce (paměť, koncentraci, postřeh) - brainfood
- zdroj bílkovin (přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí)
- podporuje zažívání a osu MTM
- podporuje krvetvorbu (působí proti chudokrevnosti)
- snižuje míru únavy a vyčerpání (železo)
- může být zdrojem energie, zasytí
- zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
- doplněk při redukčních dietách
- posiluje tok duchovní a spirituální energii čchi
- podporuje ochranu těla před působením negativní emoce
- patří na přední místo ve schopnosti pohlcovat volné radikály dle jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity)
Goji kustovnice čínská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Kontraindikace: Léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin, Heparin, Ibuprofen, Naproxen), antibiotika, antivirotika, použití konzultujte s lékařem
Použití: pro přímou konzumaci (doporučuje se nechat plody na vzdušné vlhosti několik hodin, aby nasály vzdušnou vlhkost a změkly), do smoothie, jogurtů, snídaňových směsí
Chuť: připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem
Čeleď: lilkovité (Solanaceae)
Sběr: červené bobule, na jaře mladé zelené výhonky (použití do salátů)
Plod: červené bobule goji, ze semen se lisuje cenný olej
Permakultura: používá se jako meliorační porost bránící erozi půd
Signatura:
- plody podobné našemu šípku
- je zdrojem karotenoidů, což signalizuje jeho výrazné červené zabarvení
- na rozdíl od některých jiných druhů nemá kustovnice čínská trny
Lidové názvy: elixír dlouhověkosti, červený diamant
Z goji kustovnice čínské se vyrábí:
- sušené plody (goji bobule)
- přírodní 100% šťáva
- sušený prášek z plodů
- ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní olej
Jak připravit čaj z kustovnice čínské a při vaření neztratit vitamin C?
Podrcené sušené plody goji (např. v hmoždíři) zalijte studenou vodou (na čajový šálek vody přidejte polévkovou lžící goji) a nechejte cca 9-12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím láhev podle potřeby opatrně zahřejte na 35-38 stupňů, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci. Přeceďte takto získaný nápoj a přislaďte dle chuti přírodními sladidly.