Goji, kustovnice čínská

Goji, česky také kustovnice čínská (Lycium chinense, godži, goja, červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů goji. Je to způsobeno specifickým klimatem porůří Himalájí a dostakem kvalitní úrodné půdy. Goji - kustovnice čínská je pro svůj vyjímečný obsah vitaminů (provitamínu A, C, E, B1, B2, B3 a B6) minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, sodík, draslík, selen, zinek, mangan, germanium, fosfor), karotenoidů (beta-karoten, zeaxantin, lutein, lykopen a kryptoxantin), 18 aminokyselin a dalších pro tělo prospěšných látek právem označována za nejprospěšnější superpotravinu 21. století. Plod goji má světle červenou barvu a špičatý tvar, přičemž velikostí se podobá větším rozinkám.

Goji, kustovnice čínská a její účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • nezpracovaná superpotravina
  • napomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a onemocnění trávicího traktu
  • má nízký obsah kalorií a jsou přírodním zdrojem železa a vitaminu A
  • podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí buněk (elixír mládí) společně s dostatečným pohybem a prostřednictvím eliminace vnějšího tlaku
  • má příznivý vliv na játra a snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje sexuální apetit 
  • podporuje očistu organismu
  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů a kostí
  • prospívá zdraví očí (zdroj karotenoidů)
  • exotické superovoce podporuje mozkové funkce (paměť, koncentraci, postřeh) - brainfood
  • zdroj bílkovin (přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí)
  • podporuje zažívání a osu MTM
  • podporuje krvetvorbu (působí proti chudokrevnosti)
  • snižuje míru únavy a vyčerpání (železo)
  • může být zdrojem energie, zasytí
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
  • doplněk při redukčních dietách
  • posiluje tok duchovní a spirituální energii čchi
  • podporuje ochranu těla před působením negativní emoce
  • patří na přední místo ve schopnosti pohlcovat volné radikály dle jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity)

Goji kustovnice čínská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Kontraindikace: Léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin, Heparin, Ibuprofen, Naproxen), antibiotika, antivirotika, použití konzultujte s lékařem

Použití: pro přímou konzumaci (doporučuje se nechat plody na vzdušné vlhosti několik hodin, aby nasály vzdušnou vlhkost a změkly), do smoothie, jogurtů, snídaňových směsí

Chuť: připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem

Čeleď: lilkovité (Solanaceae)

Sběr: červené bobule, na jaře mladé zelené výhonky (použití do salátů)

Plod: červené bobule goji, ze semen se lisuje cenný olej

Permakultura: používá se jako meliorační porost bránící erozi půd

Signatura:

  • plody podobné našemu šípku
  • je zdrojem karotenoidů, což signalizuje jeho výrazné červené zabarvení
  • na rozdíl od některých jiných druhů nemá kustovnice čínská trny

Lidové názvy: elixír dlouhověkosti, červený diamant

Z goji kustovnice čínské se vyrábí:

  • sušené plody (goji bobule)
  • přírodní 100% šťáva
  • sušený prášek z plodů
  • ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní olej

Jak připravit čaj z kustovnice čínské a při vaření neztratit vitamin C?

Podrcené sušené plody goji (např. v hmoždíři) zalijte studenou vodou (na čajový šálek vody přidejte polévkovou lžící goji) a nechejte cca 9-12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím láhev podle potřeby opatrně zahřejte na 35-38 stupňů, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci. Přeceďte takto získaný nápoj a přislaďte dle chuti přírodními sladidly.

Zobrazit více Zabalit
Loading...