Ghí, přepuštěné máslo
Ghí (tzv. přepuštěné máslo) je čistý bezvodý máselný tuk vyrobený z kravského mléka s malým obsahem laktózy. Odpařením vody a současně oddělením mléčné bílkoviny dostaneme čistý tuk obsahující vitamíny, minerály a antioxidanty. Ghí je považováno za elixír života. V našich zeměpisných šířkách se přepuštěné máslo nazývalo šmolc. Ghí se nepřepaluje až do teploty 240 °C (kouřový bod 250 °C). Přepuštěné máslo můžeme použít na restování zeleniny, na pečení, na smažení topinek a palačinek, na maštění brambor. Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, a omega mastné kyseliny.
- ghí (přepuštěné máslo) neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )
Ghí a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- pomáhá při chrápání
- pomáhá při trudovitosti a ekzémech
- posiluje nervovou soustavu - brainfood
- prospívá trávení, je dobře stravitelné
- působí příznivě na pokožku a vyhlazuje ji
- hojí mírné popáleniny
- zdroj omega kyselin
- na rozdíl od másla nežlukne
- má výborné konzervační účinky
- omlazující a regenerační účinek
- pomáhá snižovat hladinu LDL
- napomáhá při očistném procesu
- podporuje obranyschopnost lidského organismu
- přírodní afrodisiakum, zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
- vhodný i na pleť - pleťové tonikum, lze použít i jako masážní prostředek
- na popraskané rty
- prospívá zraku
- zdroj elektrolytů
- více
Ghí (přepuštěné máslo), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Použití: Místo másla a oleje, do obilných kaší, pomazánek, polévek, při dušení zeleniny, při pečení.
Při přímé konzumaci doporučujeme jednu lžíci na den.